Фельштинський пропонує поставити росіян за кордоном перед вибором / фото REUTERS

Світу потрібно повністю відмовитися від системи подвійного громадянства, а росіянам, що знаходяться за межами РФ, дати вибір: повернутися на батьківщину або просити політичний притулок.

Таку думку висловив "Апострофу" історик Юрій Фельштинський.

За його словами, у ініціативи не видавати візи росіянам є один мінус: це завадить втекти з РФ нормальним громадянам. 

Відео дня

У зв'язку з цим він пропонує Заходу скасувати систему подвійного громадянства

"Я вважаю, що людям, які знаходяться за кордоном з російськими паспортами, має бути даний нормальний вибір: повернутися в Росію або запросити політичного притулку в тій країні, в якій вони знаходяться, якщо вони вважають, що вони не хочуть або не можуть повертатися в Росію з різних міркувань", - зазначив експерт.

Він нагадав, що подібна система з лояльністю до подвійного громадянства склалася в світі після розпаду СРСР. Тоді помилково вважалося, що РФ стала нормальною країною.

"Ця система себе не виправдала. Тому, безумовно, систему подвійного громадянства абсолютно необхідно скасовувати. Систему перебування російських громадян з російськими паспортами і з туристичними або тимчасовими візами потрібно буде скасовувати і замінювати це, наприклад, на політичний притулок. Такі прецеденти були, так робилося після Першої світової війни, так робилося після Другої світової війни", - резюмував Фельштинський.

Як повідомляв УНІАН, в інтерв'ю The Washington Post президент України Володимир Зеленський закликав Захід заборонити в'їзд усім російським мандрівникам. Він висловив думку, що санкції, які вже накладені на Росію, є "слабкими" порівняно із закриттям кордонів для російських громадян на один рік і повним ембарго на купівлю російських енергоносіїв.

Після цього в окремих країнах ЄС запропонували заборонити видачу віз росіянам.