Путін здає позиції: політолог вказав на чітку ознаку / скриншот

Минулого тижня російський диктатор Володимир Путін провів першу з червня минулого року велику зустріч з російськими "воєнкорами". Під час зустрічі він неофіційно визнав, що у пропагандистської машини Кремля є проблеми, зазначив британський політолог Марк Галеотті в статті для CNN.

"[Путін] неявно визнав три речі: Кремль відчуває проблеми з розв'язуванням війни в Україні, неофіційні коментатори по-своєму так само сильні, як і державна медіа-машина, а впевнені офіційні розповіді не набирають обертів", – вважає політолог.

Галеотті зазначає, що росіяни звикли до того, що держава бреше, і ще до повномасштабного вторгнення в Україну перегляди теленовин падали і дедалі більше людей отримували інформацію з соціальних мереж. Тепер основним джерелом інформації для багатьох стали "воєнкори".

Відео дня

"Неофіційний онлайн-контингент так званих "воєнкорів" або "військових кореспондентів" – хоча багато хто з них є скоріше коментаторами, ніж репортерами – став важливим і помітним фактором у формуванні розуміння війни. Адже не тільки росіяни звертаються до "воєнкорів", щоб хоч якось розібратися в ситуації. Західні ЗМІ та організації часто використовують їх для отримання інформації або навіть повідомляють про їхні думки як про самостійні новини. Таким чином, вони стали впливовими не тільки у формуванні внутрішнього наративу, але і в більш широкій інформаційній війні Кремля. Навіть Путін усвідомив, що для розкрутки свого повідомлення він більше не може дотримуватися офіційних ЗМІ", – вважає експерт.

Галеотті наголошує, що на "ретельно зрежисованих посиденьках" з "воєнкорами" були відсутні прихильники Євгена Пригожина і "турбопатріоти" на кшталт терориста Ігоря Стрєлкова-Гіркіна. Замість них були "військові блогери", які залежать від влади, зокрема, в питанні допуску до лінії фронту. Однак це, зазначає політолог, не допомогло Путіну не зганьбитися.

"Можна було розраховувати на те, що вони будуть дотримуватися сценарію і не зганьблять президента, але розмова все одно вийшла незручною. Спроби 70-річного Путіна заговорити з молодими "воєнкорами" не тільки не мали успіху, але і дуже сильно створювали враження, що вони потрібні йому, а не навпаки. Це також натякало на його невпевненість. Часом здавалося, що Путін не в курсі подробиць війни", – коментує Галеотті.

При цьому експерт зазначає, що те, що молоді блогери отримали до російського диктатора більше доступу, ніж репортери кремлівського прес-пулу, не пройшло непоміченим. Один "воєнкор"-початківець сказав політологу, що побачив в цьому ознаки того, що подібні йому блогери "стають ЗМІ".

"Це також ознака слабкості з боку Путіна і держави. Вони не в змозі сформувати наратив, не в змозі надихнути більшість населення своєю заявою про те, що війна є екзистенціальним викликом самому виживанню Росії. Кремль не може навіть контролювати "воєнкорів", тільки сподівається їх використовувати. У міру того, як війна триває з невеликими реальними надіями на перемогу Росії (і виразними побоюваннями з приводу поразки), Путін (поки) не знаходиться під загрозою, але явно втратив зв'язок зі своїм народом", – резюмує він.

Зустріч Путіна з "військовими кореспондентами"

Напередодні в Кремлі відбулася зустріч Президента з російськими "воєнкорами" і "військовими блогерами". Подібна зустріч, однак, коротша, проводилася в червні 2022 року.

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) зауважували, що на цій зустрічі були присутні здебільшого "воєнкори" тісно пов'язані з ВГТРК та іншими державними ЗМІ. Зокрема, були присутні колишній журналіст Семен Пегов (Telegram-канал WarGonzo) і блогер Юрій Подоляка, сумарна аудиторія яких досягає 4 мільйонів чоловік.

В ISW також наголошували, Путін, ймовірно, продовжує публічно взаємодіяти з прокремлівськими блогерами з метою розширення своєї підтримки серед російських ультранаціоналістів.

Вас також можуть зацікавити новини: