Фото УНИАН

Нове дослідження представлено в журналі Proceedings of the Royal Society B, а коротко про нього повідомляє Science News.

Давно відомо, що в утробі матері хлопчики гинуть частіше, ніж дівчатка. Більш того, надзвичайні ситуації тільки підсилюють цей перепад і частка хлопчиків серед новонароджених падає набагато нижче середньостатистичного співвідношення (105 хлопчиків на 100 дівчаток), передає Lenta.ru.

Можливо, причина в тому, що жіночий організм в стресові часи частіше самостійно перериває вагітність при загрозі народження хлопчика зі слабким здоров'ям, щоб дати жінці шанс зачати більш міцного малюка (дівчаток же варто народжувати в будь-якому стані, адже у них більше шансів на продовження роду). Якщо ця гіпотеза вірна, то в епоху воєн і природних катаклізмів в результаті такого вибракування має народжуватися більше здорових синів.

Відео дня

Читайте такожВчені з'ясували, чому самці вмирають раніше за самок

Перевірити ці положення американським демографам вдалося за допомогою фінської біолога, яка оцифрувала церковні записи п'яти містечок Фінляндії з 1790 по 1870 рік - до появи сучасних способів попередження і переривання вагітності. За цей період вчені виявили 16 років, коли хлопчиків народжувалося істотно менше, ніж дівчаток, але ті, що вижили, відрізнялися міцним здоров'ям: померлих в перший рік життя серед них виявилося на 12 відсотків менше, ніж серед хлопчиків, народжених в спокійні часи. Крім того, у тих, що вижили народилося на 8,7 відсотка більше дітей.

Читайте такожВчені назвали найчисленніший народ в історії людства

Ці висновки додали ваги гіпотезі про більшу небезпеку викидня для ембріонів чоловічої статі (і про те, що така міра з точки зору «виживання найсильніших» є виправданою). Однак, щоб остаточно внести ясність, необхідно також порівняти виживаність дівчаток у звичайні і важкі часи: можливо, здоров'я хлопчиків пов'язано не з їх статтю, а з загальними для всіх покращеними умовами середовища.