У мозку є клітини, які відповідають за сміливість / pixabay.com

Люди дуже відрізняються, коли йдеться про готовність піти на ризик. Втім, біологічні механізми у мозку, які визначають цю схильність, до тепер лишалися загадкою.

Як пише Newsweek, вчені з шведського Університету Уппсала і Федерального університету Ріо Гранде ду Норте у Бразилії виявили групу клітин у гіпокампі головного мозку, які відіграють ключову роль у визначенні сміливості у поведінці, а також у виникненні відчуття тривоги.

Читайте такожМозок кожної людини унікальний, як відбитки пальців

Відео дня

Вчені помітили, що деякі нейрони, які називають OLM-клітинами, під час стимулювання виробляють певний тип мозкових хвиль, які спостерігаються у тварин, коли вони почуваються захищеними у небезпечному середовищі. Приміром, такі хвилі з’являються, коли вони ховаються від хижака.

Маніпуляції з OLM-клітинами показали, що вони впливають на поведінку, породжуючи відчуття тривоги і змінюючи готовність ризикувати. Відкриття цього механізму може мати серйозний вплив на те, як медицина підходить до лікування патологічних тривожних станів у людей.

Читайте такожВчені: мозок деяких людей сприймає музику як спілкування

Тим паче, що у таких пацієнтів сильно порушена здатність поводитися впевнено і сміливо. Нормальна тривога – важливий механізм виживання. Тому що вона допомагає уникнути загроз і захиститися від шкоди. Але багато людей сьогодні страждають від хронічних нападів тривоги, які сильно погіршують якість їхнього життя.