Астронавт "Аполлон 8" не вірить, що NASA може відправити людей на Місяць / NASA, Charles M. Duke Jr.

Колишній астронавт NASA Білл Андерс вважає, що відправка людей на Марс – це «дурна» і навіть «сміховинна» ідея.

На його думку, краще вже розвивати програми з відправки космічних автоматизованих апаратів на зразок InSight Lander.

Про це пише Newsweek, нагадуючи, що Андерс був одним з перших людей, які покинули орбіту Землі і облетіли Місяць на борту «Аполлона 8» у 1968 році.

Відео дня

«Яка необхідність у цьому? Що штовхає нас на Марс? Не думаю, що громадськість в цьому зацікавлена», - сказав колишній астронавт.

Читайте такожNewsweek: На Марсі може бути вдосталь кисню для деяких тварин

NASA посилює свою програму освоєння космосу і планує відправити на Місяць пілотовану місію вже до кінця наступного десятиліття. Таким чином, вірогідний запуск людей на природний супутник станеться на початку 2030 років. Але Андрес вважає, що американська космічна агенція вже не та, що в часи програми «Аполлон». Тоді у 60-70х роках вдалося шість разів успішно доставити американських астронавтів на Місяць і повернути їх на Землю.

«NASA не можуть сьогодні дістатися до Місяця. Агенція така закостеніла. Вона перетворилася на програму з працевлаштування. Багато центрів лише намагаються лишитися зайнятими», - розкритикував екс-астронавт.

За його словами, NASA зробило неправильний поворот у 1972 році, коли програма «Аполлон» була закрита.

Читайте такожNewsweek: NASA час забути про Марс і зосередитися на польотах на Венеру

«Я вважаю, що програма Shuttle була серйозною помилкою. Вона фактично нічого й не досягла, окрім ефектного запуску. Але очікування не були виправдані. Космічна станція існувала лише тому, що у нас був Shuttle і навпаки. NASA неправильно поводилася з пілотованою програмою після останніх запусків на Місяць», - додав Андерс.