У Чумацькому Шляху знайшли мільярди небезпечних планет / фото bellinshausen.livejournal.com

Вчені Лейденського університету в Нідерландах з'ясували, що в Чумацькому Шляху можуть перебувати мільярди планет-мандрівників — небесних тіл, які володіють великою масою, мають кулясту форму, але не прив'язані гравітаційно до якої-небудь зірки.

Такі об'єкти вільно летять в космічному просторі і можуть зіткнутися з іншими планетами, включаючи Землю. Про це повідомляє видання Science Alert.

Дослідники провели математичне моделювання планетних систем, які могли б перебувати у Трапеції Оріона — розсіяному зоряному скупченні, розташованому в туманності Оріона. Симуляція складалася з п'ятисот схожих на Сонце зірок, кожна з яких мала чотири, п'ять або шість планет. Всього було згенеровано 2522 планети, маса яких варіювала в широких межах: від трьох мас Землі (суперземлі) до 130 мас Юпітера (коричневі карлики).

Відео дня

Читайте такожГалактика Чумацький шлях не досить «вигнутою» і «закрученою»

Виявилося, що 357 планет (16,5 відсотка) покинули свої системи протягом 11 мільйонів років з моменту свого формування і почали дрейфувати в космічному просторі. При цьому 282 планети, які покинули скупчення, 75 зіткнулися з батьківського зіркою, а 34 — з іншою планетою. Якщо результати моделювання екстраполювати на весь Чумацький шлях, то загальна кількість планет-мандрівників може досягати 16,5-100 мільярдів.

Вважається, що великий кут нахилу осі Урану пов'язаний із зіткненням з вільно літаючим космічним тілом розміром з планету. Також можливо, що поки не виявлена дев'ята планета Сонячної системи також була ізгоєм, поки її не захопило тяжіння Сонця.