Мавпи бонобо / REUTERS

Антропологи з Інституту еволюційної антропології Товариства Макса Планка (Лейпциг, Німеччина) виявили залежність між наявністю у самця мавпочок бонобо матері та їх репродуктивним успіхом.

Вони порівняли соціальну репродуктивну поведінку самців бонобо і шимпанзе. Виявилося, на успіх відтворення потомства у зграї бонобо безпосередньо впливають матері самців, чого не спостерігається у шимпанзе. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Current Biology, повідомляє Naked Scince.

Читайте такожВчені встановили, що орангутанги виявилися розумнішими за семирічних дітей

Відео дня

Сексуальна поведінка в зграї карликових шимпанзе бонобо має велике значення. Статеві акти знижують рівень агресії, стають засобом вирішення конфліктів і допомагають формуванню соціальних зв'язків. При цьому матері самців грають не останню роль у продовженні роду навіть після того, як їх дитинча подорослішало. Вони можуть перешкоджати спарюванню пар, у яких немає їх дітей, або допомагати синові побити його суперника в боротьбі за самку. Останні спостереження також показали, що наявність матері безпосередньо впливає на репродуктивний успіх самця.

Вчені стежили за чотирма групами диких бонобо і сімома групами диких шимпанзе. Вони помітили, що самці бонобо з матерями ставали батьками в три рази частіше, ніж ті самці, у яких матері померли. У шимпанзе такої кореляції не спостерігалося. Однак у цих двох видів по-різному влаштована соціальна ієрархія. У зграї шимпанзе лідируючу позицію завжди займає самець, в той час як у бонобо самці і самки ділять домінуюче положення.

Читайте такожВчені з'ясували, навіщо японські макаки приймають гарячі ванни

У 2010 році ця ж команда антропологів опублікувала дослідження, в якому показала, що самці без матерів залишаються на околиці групи. Таке становище сильно знижує їх шанси на репродуктивний успіх, оскільки самки збираються в самому центрі зграї. Самці з матерями отримують до нього доступ. Провідний автор роботи Мартін Сурбек каже:

"Матері виступають в якості соціального паспорта, що дозволяє самцям "проникати" в центр зграї. Авторитет самця залежить від авторитету матері. Якщо мати втрачає свій статус, це може позначитися і на статусі сина".

Виходячи з цих даних, автори роблять висновок, що на репродуктивний успіх самців бонобо впливають не тільки гени, але і соціальний устрій.

Як повідомляв УНІАН, генетики вирахували, коли жили спільні предки людей, шимпанзе та орангутангів.