Сахарська срібляста мурашка виявилася найшвидшою у світі / Flickr/gailhampshire

Піщані дюни північної Сахари стали домом для найшвидших мурашок у світі. Такого висновку дійшли вчені, які приманювали комах їжею під палючим сонцем. Відео виявило, що мурахи долають відстань по пекучому піску зі швидкістю метр за секунду. Для порівняння, домашній кіт повинен був би розігнатися до 190 кілометрів на годину, щоб досягти рівнозначної швидкості.

Про це пише The Guardian, додаючи, що чим швидше біжать мурахи, тим більше часу вони проводять у повітрі. Всі шість лапок відриваються від землі одночасно. На повній швидкості ці комахи долають за секунду відстань, яка в 108 разів перевищує довжину їхнього тіла.

Читайте такожУ Флориді вид мурах прикрашає черепами ворогів свої мурашники

Відео дня

«Вони пролітають дистанцію, не торкаючись землі жодною лапкою навіть на відносно повільних швидкостях», - сказала Сара Пфеффер, яка вивчає поведінку тварин в Ульмському університеті в Німеччині.

Існує причина, чому сахарські сріблясті мурашки або Cataglyphis bombycina стали такими прудконогими. Більшість пустельних істот ховаються від пекучого денного Сонця. Але для мурах це головний час для пошуків поживи. Коли в пустелі найбільш спекотно, вони вилазять зі своїх мурашників і починають шукати їжу. Найчастіше це трупи тварин, яким менш пощастило і вони загинули від нещадних пустельних температур.

Читайте такожНовий вид мух назвали на честь героя "Гри престолів" за здатність робити зомбі з комах

Щоб захиститися від спеки, у мурах є срібного кольору шерсть, яка відбиває сонячні промені. Але навіть з таким покриттям їм важко вижити при 60 градусах за Цельсієм. Тому їм довелося розвинути неймовірну швидкість і неабиякі навігаційні навички, щоб знайти їжу і повернутися в мурашник, перш ніж стати жертвою Сонця.