Австралія \ REUTERS

Дим від лісових пожеж, які вже кілька місяців вирують в Австралії, зробить повний оберт навколо Землі і знову накриє цей материк.

Читайте такожЦифрова детоксикація: в Австралії облаштують зони без зв'язку та Wi-Fi (відео)

З таким попередженням виступили вчені NASA. Як передає ТСН з посиланням на CNN, фахівці американського аерокосмічного агентства проаналізували дані з супутників, отримані з середини грудня 2019 року. З'ясувалося, що дим від лісових пожеж в Австралії "подолав" половину шляху назад до материка. При цьому наслідки розгулу стихії на собі відчули й інші країни та території.

Відео дня

Більше інших постраждала Нова Зеландія, яка знаходиться поряд з Австралією. Дим від лісових пожеж "приніс" в цю країну не тільки ефектні червоні заходи, але і вкрив попелом снігові вершини.

Вчені NASA пояснюють, що подібний смог піднімається на висоту до 10 км і з рухом повітряних мас він може долати тисячі кілометрів.

Підвищення вмісту небезпечних частинок, що виникає при пожежах, було зафіксовано в повітрі над Південною Америкою. Смог зараз рухається назад до Австралії.

Як очікується, дим від пожеж повернеться на материк до початку лютого.

Лісові пожежі почалися в Австралії в жовтні 2019 року і з тих пір в країні вигоріло вже близько 15 млн га, тисячі будинків були знищені. Жертвами стихії стали 27 осіб. Повідомляється також про майже мільярд загиблих тварин.