Flickr/Erich Ferdinand

Вчені виявили докази існування загадкового «примарного населення» стародавніх людей, які жили в Африці приблизно півмільйона років тому і чиї гени тепер живуть в сучасних людях.

Сліди невідомих предків були помічені, коли дослідники аналізували геном західних африканців. Вони виявили, що приблизно п’ята частина їхнього ДНК походить від невідомого досі родича, - пише The Guardian. Генетики підозрюють, що предки сучасних західних африканців парувалися з невідкритим до цього часу видом людей десятки тисяч років тому. Змішання відбувалося так само, як і у випадку стародавніх європейців й неандертальців.

Читайте такожЗнайдені найдавніші останки Homo sapiens за межами Африки

Відео дня

«У західних африканців ми помітили, що всі мають походження від цього невідомого архаїчного населення», - сказав біолог Срірам Саркарараман, який очолив дослідження в Університеті Каліфорнії в Лос-Анджелесі.

На відміну від сучасності, світ колись був домом для більшої кількості видів й підвидів людей. Коли вони контактували один з одним, парування було допустиме. В результаті сучасні європейці мають в собі трохи генів неандертальців, у той час як корінні австралійці, полінезійці й меланезійці мають успадкований генетичний код від денисівської людини.

Вчені Арун Дурвасула й Срірам Саркарараман зібрали 405 зразків генетичного матеріалу чотирьох груп населення західної Африки й використали статистичні техніки, щоб перевірити, чи відбувалося змішання видів у їхніх предків в далекому минулому. Аналіз показав, що такі ознаки є в кожному зразку.

Читайте такожВчені з’ясували, чому і де вимерли останні люди виду Homo erectus

В африканських геномах вчених цікавили частини ДНК, які відрізнялися від генів сучасних людей. Це дозволило їм виділити ділянки, які найбільш вірогідно походять від інших стародавніх родичів. Порівнюючи такі фрагменти з генами неандертальців й денисівців, вони дійшли висновку, що вони походять від невідомої досі групи стародавніх людей.

«Вони, здається, сильно вплинули на геном сучасних людей, яких ми досліджували», - сказав Санкарараман.

«На цей вид припадає від 2% до 19% генетичної спадковості», - додав вчений. Для дослідження були взяті зразки чотирьох груп населення у трьох країнах: Нігерії, Сьєра-Леоне і Гамбії.