Ілюстрація / REUTERS

Вчені вперше створили детальну карту пошкоджень ДНК через куріння. Дані були опубліковані Proceedings of the National Academy of Sciences.

Лауреат Нобелівської премії з хімії Азіз Санкар і його колеги розробили спосіб картування пошкоджень ДНК на основі ексцизіонної репарації нуклеотидів — механізму репарації ДНК, що дозволяє виправити однониткові пошкодження ДНК, використовуючи в якості матриці неушкоджений комплементарний ланцюг.

Читайте такожВчені в США встановили, що куріння підвищує ризик тромбозу

Відео дня

При розпізнаванні пошкодження відбувається вирізання короткої ділянки пошкодженої ланцюга ДНК. Вчені знайшли спосіб маркувати ці вирізані ділянки та впорядковувати їх, створюючи карту пошкоджених ділянок геному. В даному дослідженні вони працювали з ушкодженнями, викликаними бензопиреном, канцерогеном, що викликає до 30% смертей від раку в США.

Подібні карти допоможуть вченим краще зрозуміти, як виникає викликаний курінням рак, чому окремі люди виявляються більш стійкі або уразливі до нього і як можна запобігти хворобі. Також Санкар сподівається, що наочна демонстрація пошкоджень на клітинному рівні може спонукати деяких курців відмовитися від шкідливої звички. Зараз автори дослідження працюють над підвищенням дозволу карти і шукають спосіб використовувати її для діагностики і інших пошкоджень ДНК.