Сучасні уявлення про географію суперконтиненту Колумбія (Нуна), близько 1,6 млрд років тому / wikipedia.org

В Австралії нещодавно були виявлені мінерали, які дозволяють пов'язати її – або, принаймні, її частину, – з узбережжям Канади.

Схоже, що 1,7 млрд років тому найменший континент був ще меншим, а його північний схід був частиною сьогоднішньої Північної Америки. Про це вчені пишуть у статті, опублікованій в журналі Geology, передає Naked Science.

Насправді знахідка не стала таким вже великим сюрпризом для фахівців. Гіпотези про зв'язок двох континентів з'явилися ще в 1970-х. Тоді вчені припустили, що в суперконтиненті Родинія, який існував між 1,1 млрд і 750 млн років тому й об'єднував всю сушу Землі, вони сусідили. Однак багато деталей влаштування Родинії залишаються предметом дебатів, а зараз взагалі йдеться про ще більш ранній час.

Відео дня

У штаті Квінсленд на північно-східній частині Австралії, поблизу Джорджтауна, геологи знайшли дуже незвичні для цієї місцевості мінерали циркону. Відкладення, датовані віком 1,65–1,7 млрд років, виявилися схожими не на пізніші "австралійські" циркони, а на ті, що виявляються на протилежному боці Землі – в Канадському щиті, який охоплює майже весь північний схід Північної Америки й Гренландію. Цей період відноситься до часу існування попереднього суперконтиненту Колумбія.

Читайте такожВчені пояснили, коли об'єдналися древні суперконтиненти

"Наша робота показує, що близько 1,7 млрд років тому породи Джорджтаунського виступу залягали на дні мілководої моря, що належало Північній Америці, – говорить один з авторів дослідження Адам Нордсван (Adam Nordsvan). – Потім він відколовся й з'єднався з областю Маунт-Айзи (міста на заході того ж сучасного австралійського штату Квінсленд, – NS)".

Справді,у районі Маунт-Айзи сьогодні розташований невеликий гірський хребет, що утворився, мабуть, при цьому зіткненні. Так само пізніше, в ході еволюції наступного суперконтиненту Родинії, з'єдналися Європа і Азія, сформувавши древні гори Уралу.

"Звичайно, це зіткнення не було таким масштабним, як у Європи з Азією мільярд років тому або у Євразії з Індією в наші дні, коли зростають Гімалаї. Тим не менш, це важлива деталь у розкладанні "геологічного пазлу", який покаже нам остаточно руху давніх тектонічних плит, минулі й майбутні континенти і суперконтиненти", - йдеться у повідомленні.

Раніше група австралійських і новозеландських геологів опублікувала результати наукового дослідження, згідно з яким Нова Зеландія і Нова Каледонія – не ізольовані острівні ланцюги. Вчені стверджують, що це частина сьомого континенту, який вони умовно називають Зеаландією.