Великий адронний коллайдер, який почав працювати в лютому після кількох місяців калібрування, ліквідації дрібних неполадок, сьогодні закінчує свій перший "робочий рік".

Найбільший і найдорожчий фізичний прилад в історії, згідно з планами вчених, закінчить місячний сеанс експериментів з іонами свинцю і буде зупинений до середини лютого 2011 року, передає РІА «Новости».

Цей рік коллайдер працював на половинній енергії - 3,5 тераелектронвольта на пучок, тоді як проектна енергія прискорювача становить 7 тераелектронвольт на пучок. На цій енергії коллайдер працюватиме ще рік, після чого буде зупинений для подальшого переходу на проектну енергію.

Відео дня

Ніяких сенсаційних відкриттів на установці одержано не було, проте вони й не очікувалися - в таких експериментах потрібні роки для набору статистики, щоб нові ефекти сталі помітні, зазначає NEWSru.

Разом з тим, фізики знову перевідкрили всі відомі сучасній теорії частинки і одержали деякі принципово нові дані.

Великий адронний коллайдер, вартість створення якого перевищила 6 мільярдів євро, - найбільший в історії прискорювач елементарних частинок, створений для отримання принципово нових даних про природу матерії і фундаментальні фізичні закони.

Слово "коллайдер" утворене від англійського слова collide - "зіштовхувати", і означає, що в ньому стикаються частинки, що летять у протилежні сторони, а не пучок частинок і нерухома мішень. Українською цей термін звучить як "прискорювач на зустрічних пучках".

Створення установки розпочалося наприкінці 1990-х років, а у вересні 2008 року він був урочисто запущений - фізики успішно провели пучки протонів в обох напрямках. Проте вже через тиждень на прискорювачі сталася велика аварія, пов`язана з виходом одного з магнітів з надпровідного стану.

Ремонт коллайдера і його модернізація, зокрема установка системи QPS для захисту від повторення таких аварій, зайняли понад 14 місяців і коштували 40 мільйонів доларів.

У листопаді 2009 року установка була знову запущена і наприкінці березня була виведена на енергію 7 тераелектронвольт.