Голлівудський актор Вільям Шетнер відправляється в космос \ @blueorigin

Голлівудський актор канадського походження Вільям Шетнер, зірка легендарного науково-фантастичного телесеріалу "Зоряний шлях" (Star Trek), сьогодні здійснив не кінематографічний, а реальний політ у космос.

Шетнер став одним з членів екіпажу суборбітального корабля New Shepard компанії Blue Origin бізнесмена Джеффа Безоса.

Шетнер, який прославився роллю капітана Кірка в перших сезонах "Зоряного шляху", взяв участь у другому польоті корабля New Shepard. Політ пройшов успішно і тепер актор став найстаршою людиною, яка побувала в космосі.

Відео дня

Читайте такожСША не визнали мільярдерів Бренсона і Безоса астронавтами

Політ Шетнера тривав близько 11 хвилин. Апарат корабля New Shepard піднявся над лінією Кармана на 100 км, яку багато хто вважає кордоном космосу. Після цього він успішно повернувся на Землю. Протягом короткого часу екіпаж відчув невагомості і побачив округлі обриси Землі.

"Є якась таємнича сила в тому, щоб відправитися в космос, бути ближче до зірок і опинитися в невагомості, - сказав перед політом Шетнер. - Я буду захоплюватися видом космосу. Я хочу подивитися на земну кулю і насолодитися її красою і силою".

Вільям Шетнер став першим з "Зоряного шляху", кому з кінематографічного космосу вдалося відправитися в справжній. 

Крім Шетнера, в космос відправились ще три людини: віце-президент Blue Origin Одрі Пауерс, співзасновник компанії Planet Кріс Бошуїзен і Глен де Вріс - менеджер французької корпорації з виробництва медичного програмного забезпечення Dassault Systèmes.

Крім Шетнера, в космос відправляться ще три людини \ @blueorigin

Нагадаємо, вперше New Shepard 20 липня ненадовго відправила в космос самого Безоса, його брата, а також студента з Нідерландів і 82-річну американську льотчицю Уоллі Фанк.

Хоча деяких людей Джефф Безос запрошує здійснити політ на New Shepard безкоштовно, велика частина місць продається за чималі гроші. Але засновник компанії Amazon вартість квитка в космос не розкриває.

Підготовка до польоту

Новоявлені астронавти проходили підготовку всього протягом декількох днів - під час повністю автоматичного польоту управляти кораблем їм не доведеться. Однак представники Blue Origin кажуть, що екіпаж повинен знати, що робити в разі, якщо виникнуть непередбачені обставини - хоча ймовірність такого розвитку подій невисока. Крім того, пасажирам слід бути готовими до звичайних для такого польоту тряски і шуму - і не дуже через це переживати.

"Третє, чому ми навчаємо команду під час підготовки, - це правила поведінки в умовах нульової гравітації: як рухатися по кабіні і при цьому не врізатися і не штовхати один одного, як користуватися поручнями. Що відбуватиметься під час польоту і як на це реагувати", - пояснює керівник Центру управлінням польотів Blue Origin колишній астронавт НАСА Ніколас Патрік, повідомляє Бі-бі-сі.

Вас також можуть зацікавити новини