Активність загроз для Android за період з травня по серпень зросла / фото REUTERS

Активність інтернет-загроз, із якими користувачі операційної системи Android стикалися за період з травня по серпень 2021 року, зросла на 33%, а загроз для операційної системи macOS за аналогічний період – на 10%.

Про це повідомляють фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення - компанії ESET.

Згідно з повідомленням, активність загроз для Android у звітному періоді зросла внаслідок поширення шпигунського, рекламного та банківського шкідливого програмного забезпечення. Зокрема, активність банківського шкідливого ПЗ продовжувала зростати ще з початку року, збільшившись майже на половину за період з травня по серпень.

Відео дня

Читайте такожЗагроза для користувачів Android: нові віруси поширюються через публікації в Facebook

Крім того, зросла активність шкідливих додатків для кіберпереслідування. В ході аналізу 86 програм з таким функціоналом фахівці ESET виявили численні вразливості, які могли поставити під загрозу не тільки дані жертв, але й самих шпигунів.

Серед країн, де загрози для Android були найбільш активними, опинилися Росія, Індія, Бразилія, Аргентина, Мексика та Україна.

Збільшення активності загроз для macOS фахівці з кібербезпеки пов'язують із зростанням кількості виявлених троянів - майже на половину в порівнянні з попереднім періодом. Їхня активність навіть випередила потенційно небажані програми (PUA), які раніше домінували серед загроз для macOS.

Найбільша кількість виявлених зразків припала на програму OSX/Mackeeper PUA, яка показує небажану рекламу. У ESET відзначають, що ця шкідлива програма є першою в рейтингу загроз macOS уже другий рік поспіль.

Як повідомляв УНІАН, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому, знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їхнього подальшого блокування.

Компанія ESET - провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині і на сьогодні представлена більш ніж у 180 країнах світу.