Міжзоряна комета втратила в Сонячній системі 230 мільйонів літрів води / фото spacetelescope.org

Астрономи за допомогою обсерваторії Swift помітили випаровування води з поверхні міжзоряної комети 2I/Borisov, яка пролетіла повз Сонце в кінці 2019 року.

У пік своєї активності комета втрачала 30 літрів води на секунду, повідомляє dt.ua із посиланням на NASA.

"Комета Борисова не підходить до жодного типу комет, відомому в Сонячній системі, але і не занадто сильно від них відрізняється. Існують відомі комети мінімум з однієї схожою рисою", - заявив астрофізик з університету Цзеси Сін.

Читайте такожТелескоп за два роки зафіксував сотню падінь метеоритів на Місяць

Вперше комету помітили 30 серпня 2019 року, приблизно за чотири місяці до максимального зближення з Сонцем. Астрономи використали цей час для того, щоб провести спостереження за об'єктом. У міру зближення із зіркою замерзлий матеріал комети починає нагріватися і перетворюватися на пару. Коли комета підійшла до Сонця на відстань 370 мільйонів кілометрів, вода почала випаровуватися.

Спостереження дозволили вченим з'ясувати, що на піку своєї активності комета втрачала 30 літрів води на секунду. За час руху по Сонячній системі вона втратила 230 мільйонів літрів води, цього достатньо для того, щоб наповнити 92 олімпійських басейну.

Після того, як комета почала віддалятися від Сонця, втрата води зменшилася. І сталося це швидше, ніж на інших відомих кометах. Ймовірно, це пов'язано з поверхневою ерозією, зміною її обертання і навіть фрагментацією. Дані, отримані телескопом Hubble та іншими обсерваторіями, показали, що комета розпалася на частини наприкінці березня.

Нагадаємо, раніше астрономи за допомогою телескопа Hubble отримали детальні фото комети ATLAS, яка почала розпадатися на частини.