Reuters

У штаті Вашингтон з'явилися незвичні для місцевості великі комахи з помаранчевими і чорними позначками на тілі й довгими жалами. Вчені виявили їх поблизу містечка Бейн.

Подальше розслідування виявило, що це гігантські азійські шершні, яких вважають найбільшими представниками свого виду у світі. Довжина їхнього тіла сягає 5 сантиметрів, - пише National Georgraphic. Вчені стривожені, що ці шершні можуть поширитися по всьому штату Вашингтон і за його межами. Якщо це станеться, в небезпеці будуть як американські бджоли, популяція яких і без того скорочується, так і люди.

Відео дня

Ніхто не може пояснити, як велетенські шершні потрапили в США. Але їхнє відкриття спричинило тривогу. Комахи отримали прізвисько "шершні-вбивці". Ці комахи-хижаки походять зі Східної Азії й Японії. Вони мають погану славу, оскільки винищують цілі колонії медоносних бджіл. 

Читайте такожВ Google розробили найбільшу у світі 3D-карту мозку мухи (відео)

Отрута у жалах шершнів-вбивць дуже небезпечна. Тож в районах їхнього природного проживання були випадки, коли від неї гинули люди. В Японії щороку приблизно 30-50 людей гине від жала цих комах. В 2013 році, коли популяція шершнів була нетипово великою, вони вбили 42 людей в межах однієї провінції Китаю. Найгірші випадки нападів шершнів-вбивць стаються тоді, коли люди наближаються або тривожать їхні колонії.

За словами етимолога Вашингтонського департаменту сільського господарства Кріса Луні, ці комахи "досить грізні". Тому їхня поява "викликає тривогу". Водночас, експерту не подобається прізвисько "шершні-вбивці", яке вже дали їм.

"Боюся, люди вже досить налякані комахами через різні сумнівні причини", - вважає експерт. Однак, він сподівається, що з іншого боку страшне прізвисько може привернути увагу до комах і проблем американської екосистеми в цілому.