Вчені опублікували нове дослідження про Сонце / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Астрофізики багато років намагались дізнатись, чому зовнішня атмосфера Сонця у тисячі разів гарячіша за його поверхню.

Як пише Space, поверхня нашої зірки має температуру приблизно 5500 градусів Цельсія. Однак її корона, яка розташована далі від ядра Сонця, розігріта до рівня від 1 до 2 млн градусів Цельсія. Іноді температура підіймається до 40 млн градусів Цельсія.

Корона складається з гарячої плазми. Саме у зовнішній атмосфері з'являються такі явища, як сонячні спалахи. Автори нового дослідження пропонують своє пояснення, яке може наблизити до точного розуміння загадкового процесу.

Відео дня

Науковці використали дані космічного апарату Solar Orbiter, щоб вивчити коливання корональних петель. Це величезні структури з плазми беруть свій початок у фотосфері і проникають у нижню частину корони Сонця. На думку вчених, вони можуть забирати енергію, а отже і тепло, в корону, що й сприяє її нагріванню.

Астрофізики вивчили циклічне переміщення цих петель у всі сторони. Вони з'ясували, що майже всі коливання відбуваються в одному напрямку. Це означає, що величезні потоки плазми справді можуть переносити велику кількість енергії та тепла з поверхні зірки в її корону. Попри те, що ці хвилі мають порівняно невелику потужність, все ж вони є постійними джерелами енергії.

Автори дослідження наголошуються, що хоча це не є повністю вичерпною відповіддю на питання, ці дані допоможуть знайти її найближчим часом.

Інші новини про Сонце

Нещодавно вчені зафіксували найбільш високоенергетичні сонячні проміні, походження яких залишається загадкою. Кількість плям на Сонці досягла 20-річного максимуму.

Також супутник ESA виявив "невловиме" джерело сонячного вітру.

Вас також можуть зацікавити новини: