Сонячне затемнення на Юпітері / фото NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Kevin M. Gill

Космічний апарат Juno зробив фотографії сонячного затемнення на поверхні Юпітера.

Як повідомили в NASA, між Сонцем і Юпітером розташувався один із численних супутників планети - Іо.

Читайте такожNASA показало нове фото південної півкулі Юпітера

Відео дня

Відзначається, що знімок величезної тіні був зроблений апаратом Juno в кінці 2019 року.

Ширина тіні на поверхні Юпітера, яка утворилася в результаті цього затемнення, становить 3600 км, що відповідає діаметру супутника Іо. Наприклад, діаметр нашого Місяця становить близько 3474 км.

"Як і у випадку з сонячними затемненнями на Землі, всередині темного кола, що мчить по вершинах хмар Юпітера, можна буде спостерігати повне сонячне затемнення, коли Іо проходить перед Сонцем", - сказано в повідомленні.

Сонячні затемнення на Юпітері

Сонячне затемнення на Юпітері - астрономічне явище, коли один із природних супутників Юпітера проходить перед сонцем, блокуючи його світло. Коли чотири найбільші місяці Юпітера затьмарюють Сонце, їх тінь на Юпітері може спостерігатися із Землі в телескопи. Сонячні затемнення на Юпітері явище не рідкісне, оскільки Юпітер дуже великий і нахили площин орбіт його внутрішніх супутників дуже малі, внаслідок чого практично на кожному витку кожного з супутників де-небудь на Юпітері відбувається затемнення.

Космічний апарат Juno

Juno - автоматична міжпланетна станція, створена NASA в рамках програми New Frontiers для дослідження Юпітера. Станція названа на честь персонажа римської міфології богині Юнони, дружини Юпітера. Він став першим космічним апаратом, який зробив фотографії північного і південного полюсів Юпітера.

Вас також можуть зацікавити новини