Ілюстрація \ REUTERS

Свого часу Схід і Південь України стали епіцентром експерименту зі створення радянської людини, але цей експеримент зараз на наших очах зазнає цілковитого краху. Таку думку висловив директор Інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович.

Читайте такожВ ООН заявили про нестачу коштів на гуманітарну допомогу Україні

В інтерв'ю радіо Донбас.Реалії він зазначив, що навіть ті люди, які підтримували «терористичні республіки» ("ДНР/ЛНР"- ред.), і які мали певні сентименти та хотіли повернення до радянського минулого, очевидно, що багато хто з них зараз розчарований.

Відео дня

"Говорячи про радянське минуле, вони уявляли себе у більш-менш ситих, спокійних 70-х роках. А опинилися в 30-х, 40-х, 50-х роках, де і голод, і смерть, і загроза репресій з боку тих людей, які називають себе владою", - сказав В’ятрович.

При цьому він висловив переконання, що через кілька років після звільнення окупованих територій Донбасу, 8 травня стане пам'ятною датою і там. "Будемо роз’яснювати, чому ми говоримо про 8 травня... Будемо пояснювати, що війна почалася для українців у 1939 році, а не в 1941", - зазначив він. "Для тих людей, що перейшли через окупацію вже російську, чи угруповань "ДНР/ЛНР", дуже багато речей стали зрозумілими. І вони це сприйматимуть навіть через призму свого життя, важкого життя в окупації", - сказав В’ятрович.