Кіберполіція затримала хакера, який заразив майже 2 тисячі комп'ютерів у 50 країнах світу / фото npu.gov.ua

Кіберполіція викрила хакера зі Львівщини, який за допомогою вірусного програмного забезпечення "інфікував" майже дві тисячі комп'ютерів у 50 країнах світу.

Як повідомили у прес-службі Національної поліції України, вірус допомагав отримувати віддалений доступ до комп'ютерів.

Читайте такожХакери викрали дані 257 тисяч акаунтів Facebook, постраждали українські користувачі – BBC

Відео дня

"Зокрема – можливість завантажувати та відвантажувати файли, керувати автозавантаженням і службами, віддалено управляти реєстром, встановлювати і видаляти програми, робити скріншоти з віддаленого екрану, перехоплювати звук з мікрофона і відео з вбудованих або зовнішніх камер", - йдеться у повідомленні.

Крім того, повідомили у поліції, вірус DarkComet має моніторинг натиснутих клавіш, монітор буфера обміну, цілий набір утиліт для роботи з мережею, а також надавав можливість зловмиснику віддалено вимикати і перезавантажувати уражений комп’ютер. Програма використовує бек-коннект, тобто сама ініціює з'єднання з керуючою машиною.

В ході обшуків поліцейські вилучили заражений ноутбук та комп'ютер / фото npu.gov.ua

Зазначається, що за місцем проживання підозрюваного 42-річного львів'янина провели обшук. Було вилучено заражений вірусом ноутбук та комп'ютер, також виявлено адмін-панель доступу до заражених комп’ютерів шкідливим програмним забезпеченням, його інсталяційні файли, знімки екрану з підконтрольних комп’ютерів. Усю техніку направили на експертизу.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) та ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) КК України.

Зі свого комп'ютера хакер за допомогою віруса отримував доступ до данних людей по всьому світу / фто npu.gov.ua

Як повідомляв УНІАН, кіберполіція затримала чоловіка, що ґвалтував двох неповнолітніх доньок для зйомок порно.