23-річного активіста знайшли повішеним / Facebook Тетяна Пасічник

Поліція закрила кримінальне провадження про вбивство 23-річного активіста із селища Есхар Харківської області Миколи Бичка, якого знайшли повішеним, незважаючи на те, що є всі підстави вважати, що це було не самогубство, а вбивство, пов'язане із громадською діяльністю хлопця.

Про це голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Заявили (в поліції – УНІАН), що це було самогубство і крапка, причому зробили це акурат перед Новим роком, очевидно, щоб уникнути можливих протестів і покращити показники та власний настрій перед святами. Втім, ряд фактів, які ми зібрали під час поїздки до Есхару влітку цього року, свідчать, що це було ніщо інше, як вбивство, пов'язане із громадською діяльністю Миколи», - написала Печончик.

Відео дня

За її словами, Бичко був активним членом громади Есхара та адміністратором групи "Ініціативна молодь Есхара", де він викладав дописи про розвиток і життя селища. Зокрема, його останній допис був присвячений реконструкції джерела за рахунок коштів місцевих жителів та з'ясуванню законності дій з вивезення відходів в очисні спорудження КП "Вода Есхара". Він написав, що для виявлення можливих порушень в Есхар приїжджала екологічна комісія.

"У систему, призначену для зберігання побутових нечистот, уже понад рік зливали промислові відходи. Як і решта місцевих, Микола був певен — це забруднює повітря та річку Уди, яка впадає в Сіверський Донець", - зазначила Печончик.

За її словами, це сталося через те, що місцеве комунальне підприємство, якому належать очисні споруди, уклало договір з приватною компанією, одним із співзасновників якої був брат тодішнього селищного голови Анатолія Легкошерста. За перші три місяці свого існування фірма «АВА сервіс 2017» виграла в Есхарівської селищної ради три тендери на роботи на очисних спорудах — майже на 500 тис. грн.

Читайте такожВ Одесі працює мережа автостоянок, дохід від яких отримують бойовики "ДНР" - адвокат

"Хлопець знімав на телефон усе, що відбувалося біля очисних споруд. Потім їхав до джерела, набирав воду й дорогою через ліс повертався назад», - повідомила правозахисник.

Але 4 червня цього року після однієї з таких поїздок активіст не повернувся, а наступного дня його знайшли повішеним у лісі — за 2 км від очисних споруд.

Вона зазначила, що слідчі із Чугуївського райвідділу поліції не вжили необхідних дій з розслідування вбивства Бичка.

"За словами адвоката Романа Лихачова, протягом першого місяця не було проведено практично ніяких слідчих дій, втрачено важливі докази, документи на проведення експертиз близько місяця не відправляли, а процесуальне керівництво за розслідуванням йшло формально", - написала голова правління Центру інформації про права людини.

Зокрема, за її даними, під час слідчо-оперативних дій правоохоронці навіть не зняли мотузку з дерева, на якій знайшли повішеного хлопця, а відрізали від неї лише шматок, при цьому основний доказ — верхню частину мотузки — де могли знаходитися потожирові та інші сліди рук убивць, залишили.

"Потім мотузка зникла. Кору дерева, на якому знайшли повішеного хлопця, намагалися підпалити невідомі", - повідомила Печончик.

За її словами, прокуратура Харківської області визнала порушення Кримінального процесуального кодексу слідчими при огляді місця події і заявила про притягнення винних до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, комп'ютер хлопця вилучили без ухвали суду, хоча спочатку адвокат Лихачов наполягав на тому, щоб зробили копію інформації, аби в поліції не могли додати "потрібну" інформацію суїцидального характеру.

Як зауважила Печончик, викликає питання і дивний спосіб повішення, а також факт зламаного носа у активіста - саме так його могли оглушити, щоб потім повісити.

Також Печончик зазначила, що трохи згодом адвоката, який критикував слідство, було усунуто від справи, йому погрожували невідомі.

При цьому невідомі намагалися блокувати поширення інформації, яка стосувалася справи Бичка. Так, у групі селища Есхар у соцмереах зникали дописи про збори мешканців селища і, як наслідок, все менше людей про них знали і приходили вимагати розслідування.

«Повішенню Бичка передували спроби місцевих правоохоронців сфабрикувати справи проти активістів. Так, Чугуївська прокуратура та поліція завели кримінальну справу на Миколу Бичка та інших активістів із Есхару нібито через вчинення "хуліганських дій", - зазначила вона.

Печончик повідомила, що на початку наступного року на Харківщину мають поїхати члени Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яка займається проблемою нападів на громадських активістів і, зокрема, вивчатиме справу Бичка.

Як повідомляв УНІАН, місцевого активіста Бичка знайшли повішеним у лісосмузі 5 червня 2018 року.

Слідчим Чугуївського відділу поліції було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) з поміткою «самогубство» Кримінального кодексу України.

Протягом 2018 року в Україні міжнародними правозахисними організаціями, у тому числі Amnesty International, було задокументовано понад 50 нападів на активістів та правозахисників.