Суд у Москві продовжив терміни арештів захопленим українським військовим до кінця квітня / фото УНІАН

Українські консули у Москві відвідали в слідчому ізоляторі №2 "Лефортово" ще двох українських поранених військовополонених Андрія Ейдера і Андрія Артеменка, котрих нещодавно перевели з СІЗО №1 "Матроська тиша".

Про це у коментарі УНІАН повідомив заступник начальника Управління консульського забезпечення Департаменту консульської служби МЗС України Олександр Хом'як.

"Сьогодні відбулося відвідування консулами ще двох поранених військовополонених українських моряків - Ейдера Андрія Дмитровича і Артеменка Андрія Анатолійовича. Дозвіл був раніше наданий російською стороною. Відбулося спілкування. Там такі правила, що у присутності та під контролем працівників пенітенціарного закладу", - сказав Хом'як.

Відео дня

"Загалом таких претензій на умови утримання не висловлювали, а зазначили про покращення умов утримання у СІЗО №2 "Лефортово", де вони зараз, у порівнянні з СІЗО №1 "Матроська тиша", де вони знаходилися раніше. Вони утримуються у відремонтованих двомісних камерах. Там є в наявності телевізор, холодильник, гаряча і холодна вода. Стосунки з співкамерниками у них нормальні", - заявив дипломат.

Також, за його словами, Ейдер і Артеменко мають можливість користуватися бібліотечним фондом пенітенціарної установи.

"Забезпечені вони теплими речами і одягом. Психологічний стан задовільний. Їм зачитали листи від рідних, які були надіслані консулу", - додав Хом'як.

При цьому, він уточнив, що інформація про стан здоров'я закрита.

Водночас, дипломат відзначив, що "ті поранення, які у них були, вони поступово загоюються".

"Медична допомога в разі необхідності, аналізи, лікарями слідчого ізоляторами надається", - додав він.

Також він зазначив, що якщо говорити загалом про відвідання трьох українських поранених моряків - Василя Сороку було відвідано 1 лютого - ситуація про їхній стан здоров'я обговорювалася з одним з керівників пенітенціарного закладу, та була звернута його увага на тому, щоби українцям надавалася необхідна медична допомога у повному обсязі.

Разом з тим, консул надіслав запити російській стороні щодо чергового відвідування інших 21 українського військовополоненого.

"Очікуємо від російської сторони підтвердження щодо можливості відвідання їх", - сказав він.

Читайте такожНаймолодшого українського моряка у російському СІЗО могли заразити гепатитом - адвокат

Від російської сторони очікується інформація про конкретні дати для відвідування.

"Сподіваємося, що це відбудеться протягом цього місяця", - додав Хом'як.

"Крім цього, готується чергова нота на адресу Міністерства закордонних справ Російської Федерації щодо вжиття необхідних заходів для надання медичної допомоги, можливо навіть не в системі пенітенціарної служби, а зовні", - наголосив Хом'як.

Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

28 січня Адвокат Микола Полозов повідомив, що 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» у «Лефортово».

Суд у Москві продовжив терміни арештів захопленим українським військовим до кінця квітня.