Президент видав чотири укази, якими помилував 14 осіб / president.gov.ua

Президент Петро Порошенко у 2018 році видав укази про помилування 14 осіб, засуджених на різні терміни покарання.

Як повідомляє прес-служба глави держави, за інформацією Департаменту з питань помилування Адміністрації президента України, минулого року президент видав чотири укази, якими помилував 9 жінок та 5 чоловіків.

При цьому повністю звільнені від відбування покарання та вийшли на волю п’ятеро осіб, ще для восьми суттєво зменшені терміни покарання.

Відео дня

Також одній помилуваній особі, яка була засуджена до довічного позбавлення волі, покарання було замінено на 27 років і 9 місяців позбавлення волі, вона в квітні вийшла на волю. Всі помилувані засуджені вперше. Вісім осіб з помилуваних – люди пенсійного віку.

Читайте такожПомилувана президентом: засуджена до довічного ув'язнення жінка вийшла на волю (фото)

Протягом 2018 року до Департаменту з питань помилування АПУ надійшло загалом 1276 матеріалів з питань помилування, в тому числі 931 клопотання про помилування 718 осіб.

Не отримали помилування 357 засуджених, чиї клопотання були розглянуті Комісією. Як правило, це особи, які мають не одну судимість, скоїли тяжкі чи особливо тяжкі умисні злочини (розбої, зґвалтування, вбивства, збут наркотичних засобів тощо), а також засуджені, які скоїли хоч і нетяжкий злочин, але фактично відбули дуже нетривалий термін покарання.

Досі помилування є єдиним законодавчо визначеним шляхом для довічно засуджених осіб отримати шанс вийти на волю. Право клопотати про помилування вони отримують тільки після відбуття 20 років покарання. Протягом 2018 року Комісією з питань помилування було розглянуто клопотання про помилування 59 довічно засуджених осіб.

У 2018 році впроваджено оновлену електронну систему «Помилування».

Раніше повідомлялося, що президент Петро Порошенко помилував громадянина Ірану Алі Джадуея, засудженого за шпигунство. Його обміняли на українського моряка Андрія Новічкова, обвинуваченого в Ірані у вбивстві.