Закон має зафіксувати українську мову у якості державної / фото argumentua.com

Новий закон про державну мову України не утискатиме мов національних меншин, але усталить українську мову у якості державної та захистить її використання в усіх сферах життя.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр України з гуманітарний питань В’ячеслав Кириленко у ефірі ток-шоу "Ехо України" на телеканалі "Прямий".

Читайте такожПитання глибше "виляння попою": віце-прем’єр розповів, як пропагандисти РФ можуть використати MARUV

Відео дня

"Перша частина – що українська мова є єдина державна – зараз буде наповнена реальним змістом через великий, новий, сучасний закон про українську мову. Друга частина – про захист мов національних меншин – це буде наступний закон, який буде присвячений цій темі. Але всі ті практики, які мали місце у старому ще законі про державну мову, який ще був ухвалений 1989 року і який був всупереч регламенту і законності скасований під час Януковича цим законом Колесніченка-Ківалова, – ці всі практики, спокійні і нормальні, які не передбачають якогось насильства чи примусу, вони детально виписуються. Кожна така практика передбачатиме перехідний період для того, щоб там, де обов’язкове володіння мовою, люди могли опанувати. І вони поступово будуть запроваджуватися", - заявив віце-прем’єр.

За його словами, українська мова буде обов’язковою там, де є державний інтерес.

"Безумовно, державний службовець, член уряду, парламентарій, особа-службовець місцевого самоврядування. Всі, хто працюють в державних компаніях, всі ті, хто працюють на державу і на суспільство та підтримуються з боку держави, – вони повинні в необхідному обсязі, тобто вільно, володіти державною мовою", - зазначив Кириленко.

Він додав, що у сфері споживання, якщо споживач хоче, щоб його десь обслуговували українською мовою, він повинен таку можливість отримати, а там, де споживач хоче говорити мовою, яка йому ближча, він отримає послугу на тій мові, яка йому ближча.