У Генпрокуратурі наводять суперечливу інформацію щодо вбитого в Києві Сергія Кисельова / atn.ua

Вбитий сьогодні у столиці ювелір Сергій Кисельов має стосунок до так званої справи “діамантових прокурорів”.

Про це кореспондента УНІАН повідомив керівник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

Читайте такожРозстріляний у Mercedes в Києві чоловік був пов'язаний зі справою "діамантових" прокурорів - ЗМІ

За його словами, після відкриття справи про хабарництво так званих “діамантових прокурорів” Олександра Корнійця та Володимира Шапакіна правоохоронці провели ряд обшуків та знайшли коштовності й інші матеріальні цінності, які свого часу у рамках кримінальної справи ще за часів екс-президента Віктора Януковича були вилучені у Кисельова.

Після цього було порушено ще одну справу - щодо втрати вилучених цінностей, і цю справу розслідував тоді ще Департамент спецрозслідувань ГПУ. Але у травні минулого року за рішенням генпрокурора цю справу було передано до Національного антикорупційного бюро, повідомив Горбатюк.

“Була справа про втрату вилученого майна. Це майно нібито зберігалося після порушення справи проти Кисельова у 2010 чи у 2011 роках. А потім виявилося, що вилученого майна немає там, де воно мало б зберігатися, і за фактом втрати майна було зареєстровано провадження. Однак у травні його передали до НАБУ. А де зараз воно, мені невідомо”, - сказав Горбатюк, додавши, що на момент передачі справи до НАБУ підозрюваних у ній не було.

Говорячи про процесуальний статус Кисельова у провадженні про зникнення цінностей, Горбатюк припустив, що він фігурував як потерпілий.

Своєю чергою колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак, який свого часу розслідував так звану справу «діамантових прокурорів», у Facebook написав, що Кисельов «справді був одним з ключових свідків у справі «діамантових прокурорів», яка була реалізована у 2015 р. прокурорами ГПУ за оперативного супроводження співробітників Главку «К» СБУ», який він тоді очолював. 

За словами Трепака, ювелір «упізнав свої діаманти, які були вилучені при обшуку в одного з фігурантів цієї справи – раніше вони були у нього вилучені правоохоронними органами».

«Наразі складно стверджувати про безпосередній зв’язок між справою “діамантових прокурорів”, справу про викрадення діамантів у Кисельова та його вбивством. Але перевірити наявність такого зв’язку потрібно обов’язково», - додав Трепак.

Як повідомляв УНІАН, колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та екс-першого заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна затримали 5 липня 2015 року за отримання хабара в розмірі 3 млн 150 тис. грн. Під час обшуків у Шапакіна було вилучено 400 тис. дол., а у Корнійця - значну кількість ювелірних виробів, 65 діамантів і автомат Калашникова.

4 січня 2016 року Генеральна прокуратура передала провадження стосовно так званих "діамантових прокурорів" до суду.

Сьогодні, 5 березня у Києві в Дніпровському районі в автомобілі Mercedes застрелили чоловіка. До правоохоронців близько 11.15 надійшло повідомлення, що в автомобілі, припаркованому у дворі будинку на вулиці Флоренції, пролунав постріл, після чого з машини вибіг невідомий та втік у двори. У салоні Mercedes правоохоронці виявили тіло чоловіка з вогнепальним пораненням голови, місцевого жителя, 1960 року народження.

Джерело у Національній поліції повідомило УНІАН, що застреленим в автомобілі чоловіком є ювелір Сергій Кисельов.

За даними ЗМІ, Кисельов був власником ювелірного підприємства, проте за часів президентства Віктора Януковича проти нього було порушено кримінальну справу. У Кисельова були вилучені коштовності нібито в рамках цієї справи. Пізніше Кисельов начебто упізнав деякі зі своїх коштовностей, які були вилучені при обшуку у так званих "діамантових прокурорів".

Разом з тим співрозмовник агентства зазначив, що не варто однозначно пов’язувати вбивство Кисельова зі справою "діамантових прокурорів".

Речник Генпрокуратури Андрій Лисенко заявив, що Кисельов не мав жодного процесуального статусу у справі Корнійця та Шапакіна.