У Москві суд розглядає продовження арешту для українських моряків / фото Роман Цимбалюк

Лефортовський районний суд Москви сьогодні розглядає клопотання російських слідчих про продовження арешту 24 військовополоненим українським морякам.

Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у соціальній мережі Facebook.

«Разом з рідними військовополонених прибули до Лефортовського суду підтримати наших хлопців, щодо яких сьогодні відбудеться засідання про продовження їм запобіжного заходу», - заявила вона.

фото Роман Цимбалюк

Зокрема, планується, що о 9:30 одночасно розглядатимуться справи по трьох четвірках моряків, відразу після закінчення цих засідань розпочнеться розгляд справ трьох інших четвірок.

«Ми з рідними сподіваємося хоч трохи поспілкуватися з хлопцями», - додала Денісова.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

фото Роман Цимбалюк

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

Суд в Москві продовжив строки арешту полоненим українським військовим до кінця квітня.

Із 7 до 21 березня російське слідство призначило психіатричну експертизу стосовно всіх 24 військовополонених українських моряків.

16 квітня Україна ініціювала новий позов проти Росії і звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.