Суд залишив на посаді скандального директора "Спецтехноекспорту" Бельбаса  / "Наші гроші"

Солом’янський районний суд не задовольнив клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і залишив на посаді директора державного держрозрахункового зовнішньоторговельного підприємства «Спецтехноекспорт» Владислава Бельбаса, якого підозрюють у розтраті 55 млн грн.

Читайте такожНАБУ арештувало майно затриманих посадовців "Спецтехноекспорту"

Про це повідомляють «Наші гроші», посилаючись на «Слово і діло». Відповідне рішення 18 квітня ухвалила слідча суддя Солом’янського районного суду міста Києва Ірина Усатова.

Відео дня

Зазначається, що прокурор САП Вадим Сидоренко просив відсторонити Бельбаса від посади на 2 місяці. Своє клопотання він обґрунтовував тим, що підозрюваний може використати свою посаду для того, щоб незаконно вплинути на свідків з числа працівників «Спецтехноекспорту», які є його підлеглими.

Захист підозрюваного наполягав, що покладеними обов’язками його клієнта вже зобов’язано утримуватися від спілкування зі свідками. Вивчивши клопотання, суддя Усатова залишила його без задоволення.

Згадується, що під час першого засідання з розгляду клопотання про відсторонення Бельбаса його адвокати заявили відвід судді. Пізніше, суддю замінили.

За вихід з СІЗО після арешту Бельбас вніс 7 млн грн застави.

Зазначається, що Бельбас керує «Спецтехноекспортом» з липня минулого року, до того працював першим заступником директора підприємства, а у його відсутність – в.о. керівника. Бельбас до цього був керівником ТОВ «Дозор Авто» (раніше називалася «Богдан Схід Авто») Олега Гладковського.

Також Бельбас представлявся в ЗМІ як директор напрямку вантажних автомобілів і автобусів «Хюндай Мотор Україна». Останню фірму очолює Ігор Гладковський – син Гладковського.

Як повідомляв УНІАН, 4 березня прокурори САП повідомили про підозру 5 чинним та колишнім службовцям ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» у розтраті понад 55 млн грн держпідприємства.

Як встановили у САП, колишній директор «Спецтехноекспорту» із залученням двох своїх заступників, директора департаменту та завідувача сектору цього підприємства організував злочинну схему розтрати належних державі в особі держпідприємства «Завод 410 ЦА» коштів та виведення їх за кордон на користь іноземної юридичної особи.

Посадовцям інкриміновано вчинення службового підроблення та умисної, з використанням службового становища, за попередньою змовою, розтрати майна, чим спричинено тяжкі наслідки інтересам держави, тобто скоєння кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України.

ДП ДГЗП «СпецТехноЕкспорт» - державне госпрозрахункове зовнішньоторговельне підприємство, основною сферою діяльності якого є експортно-імпортні відносини на світовому ринку продукції та послуг військового та подвійного призначення.