Військовополонених українських моряків у Росії чекає суд / Фото УНІАН

У Кремлі знову заявили, що на військовополонених українських моряків чекає суд, звернувши увагу, що обраний президент України Володимир Зеленський нібито згоден з позицією Москви, що це була «провокація» Києва.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам повідомив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

«Ми ніколи не приховували свого ставлення до події як до провокації. Власне, опосередковано провокативність дій керівництва України було визнано і на той час кандидатом на посаду президента України Зеленським, якщо ви пам'ятаєте його виступ. Це справді була провокація, ми ніколи не називали по-іншому українських моряків, як порушниками кордонів. Всі ці формулювання зберігають свою релевантність і донині, в цьому плані жодних змін бути не може, тому що це суха констатація фактів», - сказав Пєсков.

Відео дня

«Так само не змінилася модальність того, що триває слідство і внаслідок слідства має бути суд, який визначить провину цих громадян України», - наголосив він.

Читайте такожКільком полоненим морякам у РФ вперше за 5 місяців дозволили зателефонувати рідним – адвокат

Водночас кореспондент УНІАН попросив Пєскова роз'яснити, чому в МЗС Росії за підсумками українсько-російських консультацій у Гаазі обґрунтували атаку на військові кораблі Військово-морських сил України в нейтральних водах Чорного моря вимогою покинути «територіальне море РФ», при тому що українські військові після відмови з боку РФ пройти через Керченську протоку попрямували назад до Одеси.

«Я б із задоволенням відповів би на ваше запитання, але погодьтеся, що я все-таки працюю в адміністрації президента Росії. Ми не володіємо даними про конкретні параметри і траєкторії руху українських кораблів - порушників кордону, тому я не можу відповісти. У нас є компетентні відомства, які надають всю детальну інформацію, всі географічні координати на підтвердження існуючих звинувачень», - підсумував Пєсков.

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня Україна звернулася в Міжнародний трибунал ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками в листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.

У позові зазначається, що захоплення і утримання суден і членів їхніх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права. Також у позові міститься вимога негайно повернути українських моряків на Батьківщину.

23 квітня в Гаазі відбулися консультації за позовом.

А 10-11 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права проведе публічні слухання за позовом України до Російської Федерації з вимогою звільнення українських моряків.