16 квітня Україна звернулася в Міжнародний трибунал ООН / фото: Цимбалюк Роман

Міжнародний трибунал ООН з морського права 10-11 травня проведе публічні слухання за позовом України до Російської Федерації щодо вимоги звільнення українських моряків.

Про це заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль повідомила у Facebook.

Читайте такожКільком полоненим морякам у РФ вперше за 5 місяців дозволили зателефонувати рідним – адвокат

Відео дня

"Президент Міжнародного Трибуналу з морського права визначив дати слухань у справі щодо застосування тимчасових заходів до Російської Федерації щодо порушення імунітетів трьох українських військово-морських кораблів та двадцяти чотирьох членів їхніх екіпажів", - написала Зеркаль.

За її інформацією, публічні слухання відбудуться 10-11 травня.

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.

У позові наголошується, що захоплення й утримання суден та членів їхніх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права. Також у позові висловлюється вимога негайно повернути українських моряків на Батьківщину.

Сьогодні, 23 квітня, в Гаазі відбулись консультації щодо позову. Зеркаль заявила, що на консультаціях представники РФ кардинально змінили тон розмови про захоплених моряків і військові кораблі. За її словами, росіяни перейшли від хамства та брутальної зневаги до цивілізованої мови, притаманної дипломатії.