Ілюстрація REUTERS

У МЗС Росії пояснили атаку на кораблі Військово-морських сил України в нейтральних водах Чорного моря вимогою залишити «територіальне море РФ».

Про це йдеться в коментарі Департаменту інформації і преси МЗС Росії у зв'язку з російсько-українськими консультаціями щодо атаки 25 листопада 2018 року на українські військові кораблі.

«23 квітня в Гаазі (Нідерланди) відбулися російсько-українські консультації з питання інциденту в районі Керченської протоки за участю трьох українських військових кораблів в листопаді 2018 року, дії яких, включаючи вперту непокору багаторазовим наполегливим закликам покинути територіальне море Російської Федерації й іншим законним вимогам, мали характер навмисної провокації», - заявили в МЗС Росії.

Відео дня

У російському відомстві заявляють, що саме це спричинило «затримання українських військовослужбовців і кораблів», питання про що Україна ставить перед Міжнародним трибуналом з морського права.

Читайте такожГенерал розкритикував "неадекватну" допомогу Заходу Україні в умовах агресії РФ

«Знову привернули увагу української сторони до правил і норм російського законодавства і міжнародного права, які порушили кораблі під час їх перебування в територіальному морі Російської Федерації і при спробі прорватися в Керченську протоку. Відзначили при цьому, що процедура, передбачена російським законодавством для отримання дозволу на проходження Керченською протокою, практично повністю ідентична тій, яка існувала за часів, коли прохід через протоку регулювався українською владою», - йдеться в повідомленні.

Також російська сторона заявляє, що «детально проінформувала українську сторону про умови тримання затриманих і дотримання їх процесуальних прав».

При цьому в МЗС РФ відзначають, що, незважаючи на підтверджену з російської сторони готовність до подальших консультацій, українська делегація заявила про свою незацікавленість у них.

«Знову відзначаємо відсутність у Міжнародного трибуналу з морського права юрисдикції для розгляду позову України. Закликаємо українську сторону діяти сумлінно в інтересах врегулювання виниклої з її вини проблеми», - наголошують у МЗС Росії.

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками в листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.

У позові зазначається, що захоплення і утримування суден і членів їх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права. Також в позові міститься вимога негайно повернути українських моряків на Батьківщину.

23 квітня в Гаазі відбулися консультації щодо позову. Заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль заявила, що на консультаціях представники РФ кардинально змінили тон розмови щодо захоплених моряків і військових кораблів. За її словами, росіяни перейшли від хамства і грубого нехтування до цивілізованої мови, яка є властивою дипломатії.

10-11 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права проведе публічні слухання за позовом України до Росії з вимогою звільнення моряків.