33 роки тому сталася аварія на Чорнобильській АЕС / фото УНІАН

26 квітня 1986 року два вибухи, а потім пожежа - наслідки подій на Чорнобильській атомній електростанції досі незбагненні. У ліквідації аварії взяли участь сотні тисяч людей, а точна кількість постраждалих від трагедії невідома і досі.

Про це розповіли в ефірі “Сніданку з 1+1”.

Перші ліквідатори, які по тривозі прибули на палаючу Чорнобильську станцію, взялися приборкувати атом практично голими руками: без спеціального захисного одягу чи протигазів. Від опромінення, отриманого в ті години, загинуло понад три десятки людей.

Щоб зменшити викиди радіації зі зруйнованого реактора, його з гелікоптерів закидали мішками з піском та свинцем. Загалом у ліквідації аварії взяли участь понад 600 тисяч людей. Точна кількість жертв та постраждалих не відома і досі.

Внаслідок вибуху на ЧАЕС утворилася величезна радіоактивна хмара, яка поширилася далеко за межі України. Більш ніж половина викинутих в повітря небезпечних речовин осіли на території Білорусі.

Відселяти людей із зони зараження почали лише через добу після аварії. Вони покидали власні домівки із мінімальною кількістю речей та документів. Їм обіцяли - це ненадовго, виявилося - назавжди. Люди, яким тоді довелось евакуйовуватись вже кілька років поспіль проводять акцію пам'яті і оживляють покинуту Прип'ять.

Загалом із зони навколо станції виїхало майже чверть мільйона людей. Десятки населених пунктів назавжди зникли з карти України. Навколо зруйнованої ЧАЕС - утворилася мертва зона. Там живуть лише дикі тварини та поодинокі самосели. Ця зона простяглася на площу у кілька тисяч квадратних кілометрів - на цій території могли б легко розміститися три таких мегаполіси як Київ.

Сьогодні Чорнобильська зона нестримно вабить до себе туристів та сталкерів. Останні потрапляють на територію незаконно. Одних ваблять покинуті будівлі, інших завмерле колесо огляду, а дехто мріє зустріти місцеву руду зірку - прип'ятського майже ручного лиса Семена.

”За понад 30 років чорнобильська зона стала не лише забороненим місцем, а й вподобаним туристичним куточком. Нині екскурсоводи ладні показувати гостям не лише атомну станцію, а й десятки покинутих сіл, у яких з одного боку життя зупинилося, а з іншого - продовжує вирувати”, - розповідає кореспондент ТСН Антон Страшко.

Президент Петро Порошенко подякував ліквідаторам аварії на ЧАЕС та державам і організаціям, які допомагають Україні долати наслідки катастрофи.

Про це йдеться у переданому УНІАН зверненні глави держави.

«Сьогодні, у день 33-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС, ми з глибокою шаною вклоняємося ліквідаторам її страшних наслідків та схиляємо голови перед світлою пам’яттю героїв, які врятували українську землю і, без перебільшення, увесь світ від поширення радіаційної загрози», - зазначив Порошенко.

Читайте такожForbes: Наслідки Чорнобиля і Фукусіми не такі страшні, як про них говорять

Він подякував людям різних професій, які в екстремальних умовах доклали титанічних зусиль для приборкання «мирного атому», й усім фахівцям, які нині працюють на станції та у зоні відчуження.

За словами президента, Чорнобильська аварія стала викликом планетарного масштабу та суворим попередженням усій сучасній цивілізації.

Він також подякував державам-донорам та міжнародним інституціям, що постійно допомагають Україні долати тяжкі наслідки тієї катастрофи.

Крім того, президент нагадав про нещодавнє відкриття нового укриття над 4-м блоком АЕС.

«Попри складне соціально-економічне становище, спричинене виснажливою боротьбою проти російської агресії, ми разом із закордонними партнерами працюємо на новому унікальному об’єкті укриття, встановленому над зруйнованим четвертим енергоблоком. Крок за кроком ми реалізуємо низку важливих безпекових та екологічних проектів для гарантованого перетворення зони відчуження на перспективну, корисну територію», - зауважив Порошенко.

Він висловив переконання, що запорукою розв’язання проблем, пов’язаних із Чорнобилем, й надалі будуть міжнародна солідарність, спільна мета і злагоджена праця заради безпеки людства та майбутнього прийдешніх поколінь.