Філарет заявив, що томосу ніщо не загрожує / фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет запевняє, що не існує жодних підстав, щоб забрати в України томос про автокефалію православної церкви.

Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами Філарета, «існування Київського патріархату всередині України не порушує томос».

Відео дня

Читайте такожФіларет виступив з гучною заявою на адресу Епіфанія

«Тому що представник Константинопольського патріархату Еммануїл сказав, що «ви зараз - частина Константинопольського патріархату, а коли ви отримаєте томос про автокефалію… Церква автокефальна незалежна і тому можете робити все, що ви хочете». Чого ми хочемо, ми хочемо об’єднати українське православ’я в одну церкву», - сказав він.

Філарет наголосив, що українська православна церква не претендує на визнання патріархату «за межами України».

«Для того, щоб нам об’єднатися, нам треба зберігати українську церкву як патріархат, але тільки в межах України. Ми за межами України не претендуємо на визнання нас як патріархату. І тому підстав для відібрання томосу нема. Бо ми визнаємо себе назовні як київська митрополія», - зазначив Філарет.

Читайте такожФіларет допускає розкол в новоствореній ПЦУ

Він запевнив, що українські церковні діячі зберігають єдність, «незважаючи на різні думки».

«Це є підстава того, що нема підстави відбирати томос», - додав Філарет.

Як повідомляв УНІАН, 27 квітня патріарх Філарет заявив, що не задоволений статусом митрополії української православної церкви.

За інформацією ТСН.ua, нещодавно патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку УПЦ КП, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що томос може бути відкликаний вселенським патріархом Варфоломієм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ Епіфаній.

Разом із тим у Міністерстві культури запевнили, що УПЦ КП ліквідована 15 грудня 2018 року під час Об'єднавчого собору.

14 травня божественну літургію і молебень до священномученика Макарія разом із патріархом Філаретом у Володимирському соборі відслужили ще четверо архієреїв колишньої Української православної церкви Київського патріархату.

За даними журналістів, після літургії у Володимирському соборі священики на чолі з патріархом Філаретом нібито мали обговорити зміну церковного статуту й відновлення УПЦ КП.

Водночас предстоятель Православної церкви України, митрополит Київської і всієї України Епіфаній заявив, що розколу в ПЦУ немає і не буде.