Епіфаній каже, що розколу в ПЦУ немає / фото УНІАН

На сьогодні у Православній церкві України немає розколу.

Про це у ході візиту до Маріуполя заявив предстоятель ПЦУ Епіфаній, передає прес-служба церкви.

"Розколу в Українській православній церкві немає і не буде" – наголосив митрополит.

Відео дня

Також він відповів на запитання про публічні заяви Філарета, зазначивши що почесного патріарха шанують, але не згодні з його останніми висловлюваннями (йдеться про можливе відновлення УПЦ Київського патріархату, - УНІАН.).

"Зараз фактично і юридично в Україні не існує таких структур Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква, тому що ми об'єдналися, і ці колишні структури увійшли до єдиної Церкви, виконавши свою історичну місію", - додав Епіфаній.

Читайте такожУ Мінкульті прокоментували нібито прагнення Філарета відновити УПЦ КП

Як повідомляв УНІАН, 27 квітня патріарх Філарет заявив, що не задоволений статусом митрополії української православної церкви.

«ПЦУ є офіційно визнана Вселенським патріархом. Але в Україні існує Київський патріархат. Тому що ми не задоволені статусом митрополії. Ми більше 25 років існуємо як патріархат. І народ обирав патріархів. Я – третій патріарх. А до мене був патріарх Володимир, патріарх Мстислав. Патріархи були! І тому для України ми є патріархат. А для зовнішнього світу, тобто для православного світу, ми є Київська митрополія», – сказав патріарх Філарет.

За інформацією ТСН.ua, нещодавно патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку УПЦ КП, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний вселенським патріархом Варфоломієм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ Епіфаній. 

Разом з тим у Міністерстві культури запевнили, що УПЦ КП ліквідована 15 грудня 2018 року під час Об'єднавчого собору.

Сьогодні, 14 травня, божественну літургію і молебень до священномученика Макарія сьогодні разом з патріархом Філаретом у Володимирському соборі відслужили ще четверо архієреїв колишньої Української православної церкви Київського патріархату.

За даними журналістів, після сьогоднішньої літургії до священномученика Макарія у Володимирському соборі священики на чолі з патріархом Філаретом нібито мають обговорити зміну церковного статуту та відновлення УПЦ Київського патріархату.