У Львові відбудеться показ українського історичного документального фільму «1944» \ УНІАН

У Львові вшановують жертв у 75-ті роковини депортації кримсткотатарського народу з історичної батьківщину – Криму.

Читайте також75-та річниця депортації: оприлюднено майже сотню документів КДБ про повернення кримських татар

На площі Ринок відкрили виставку, присвячену цій трагедії, передає радіо Свобода. Мітинг-реквієм за участі представників кримськотатарської громади, місцевої влади, громадськості, розпочали з молитви і хвилини мовчання за жертвами примусового виселення кримських татар із Криму.

Відео дня

«Сьогодні день, коли потрібні просто підтримка і рух далі. Дякуємо за пам’ять. Ми – разом! Крим – це Україна, і наш шлях у майбутнє буде також разом», – сказав під час заходів Ернест Абкелямов, керівник Культурного центру кримських татар у Львові.

81-річний кримський татарин, який пережив депортацію 1944 року, художник Нурі Планжиєв коротко пригадав страшні часи депортації.

«Я 1937 року народження. У моїй родині були три льотчики, які воювали у роки війни. Коли нас виселяли з Криму, то старші, які були спроможні нас захистити, воювали. Були вдома лише дід, бабуся, мама і я. Саме таких людей і виселяли у травні 1944 року. Не дали часу, щоб зібратись, що ми швидко могли, те й зібрали. Мені важко зрозуміти це. Бо у селі, де ми проживали, було 3500 мешканців. Мій дід, до слова, у Першу світову війну воював за Росію. Я дуже хочу, щоб всі люди жили в мирі, щоб не повторювались історії депортації», – наголосив Нурі Планжиєв.

Символічна таблиця з назвою – «Площа Ринок» – у цей день написана українською, англійською та кримськотатарською, щоб показати, що Львів боротиметься за право кримських татар жити на рідній землі.

Також сьогодні у Львові відбудеться показ українського історичного документального фільму «1944».

Як повідомляв УНІАН, сьогодні у Львові на Ратуші відкрили вуличний вказівник кримськотатарською мовою.