Зв'язок з капітаном Sea Shark перервано / Ion Sufana - marinetraffic.com

З капітаном судна Sea Shark - громадянином України Віталієм Нестеренком, затриманим військовими Єгипту за порушення кордону, перервано зв'язок.

Читайте такожЄгипет відмовив консулу України у відвіданні моряків з судна Sea Shark - МЗС

Про це кореспонденту УНІАН повідомив керівник проектів благодійної організації «Фонд допомоги морякам «Ассоль» (Одеса) Андрій Шевченко. За його словами, завтра очікується повернення п'яти моряків з команди танкера Sea Shark, який з вантажем нафти з грудня 2018 року утримувався військовими Єгипту. При цьому вдень у неділю в організацію надійшло повідомлення, що зв'язок з капітаном перерваний.

Відео дня

«Буквально щойно надійшла інформація, що у капітана екіпажу - громадянина України - вилучено мобільний телефон. Зв'язок з ним перервано...», - сказав Шевченко.

Він пояснив, що в складі екіпажу - 31 особі, серед яких 17 українців, двоє кримських моряків, 11 громадян Індії, Філіппін і Шрі-Ланки, а також - громадянин Азербайджану.

Як зазначив Шевченко, зусилля для звільнення моряків об'єднали, зокрема, посольство України в Єгипті, співробітники консульської служби України, а також дипломатичні відомства країн, чиї представники були в екіпажі.

«Перші п'ять українців екіпажу рано вранці 27 травня, транзитом через Стамбул, повинні прибути додому», - зазначив Шевченко.

Він пояснив, що в «Ассоль» за допомогою представники екіпажу звернулися в середині травня - співробітники організації консультували родичів моряків і були на цілодобового зв'язку з капітаном і екіпажем судна. Організація направила звернення в МЗС України, посольство України в Єгипті та адміністрацію прапора судна.

Представник «Ассоль» з посиланням на інформацію екіпажу зазначив, що танкер минулого року затримали через ненавмисне входження в територіальні води Єгипту і пред'явили позов на 56 млн дол. Власник судна і фрахтувальник вели переговори з флотом Єгипту, щоб звільнити судно й організувати зміну екіпажу. Проте 19 травня надійшла інформація про те, що танкер з вантажем планується перемістити в невідомому напрямку, а екіпажу погрожують застосуванням зброї. Єгипетські військові наказали команді розділитися на групи і зібратися в різних приміщеннях. Незважаючи на погане самопочуття деяких моряків, військові відмовилися допускати до них лікаря.

«Десять моряків, серед них п'ять українців, того ж дня перемістили на іншу військову базу. Після проходження всіх формальностей їх помістили в готель. І рано вранці в понеділок, 27 травня, саме цих п'ятьох українців очікуються в аеропорту «Одеса», - розповів Шевченко.

Як зазначається, ВМС Єгипту, утримуючи решту екіпажу в приміщеннях на судні, своїми силами перегнали танкер і вивантажили нафту, після чого наступна частина моряків була знята з борту.

Шевченко додав, що пізно ввечері 25 травня надійшла інформація про те, що решту екіпажу разом з українським капітаном звільнено і направлено в готель. Повідомлялося, що всі вони очікують оформлення відповідних документів і повернення додому. Однак зараз Шевченко не зміг уточнити, коли це станеться, що зараз відбувається з моряками і яка доля капітана.

Як повідомляв УНІАН, танкер Sea Shark разом з екіпажем було затримано 18 грудня 2018 року компетентними органами Єгипту за порушення кордону. Капітан Sea Shark Віталій Нестеренко підтвердив, що судно дрейфувало у відкритому морі, а в територіальні води Єгипту зайшло випадково. Компанії-судновласнику виставили штраф, а паспорти моряків вилучили. Військова прокуратура Єгипту висунула вимогу до екіпажу розвантажити нафту, яку перевозило судно, через екологічну загрозу в разі її витоку в акваторію.

У МЗС України зажадали від Єгипту пояснити затримання танкера, 19 травня військові Єгипту відмовили консулу України у відвідуванні українських моряків, а 20 травня в МЗС Єгипту пообіцяли сприяти поверненню наших співвітчизників на батьківщину.

Раніше сьогодні, 26 травня, у фонді допомоги морякам «Ассоль» повідомили, що 5 українських моряків прибудуть в аеропорт «Одеса» 27 травня, а в МЗС України заявили про намір якомога швидше повернути на батьківщину і решти українців.