Звільненого з полону бойовиків українця Дмитра Великого, який сьогодні прилетів до Києва з Мінська, раніше було оголошено у розшук за підозрою у дезертирстві.

Про це речник СБУ Олена Гітлянська сказала журналістам в Міжнародному аеропорті "Київ" ім. Сікорського (Жуляни) після прибуття з Мінська чотирьох українців з полону бойовиків.

Зокрема, її попрохали прокоментувати інформацію, що стосовно звільненого українця Дмитра Великого порушена кримінальна справа за дезертирство.

Відео дня

"Звичайно, є така людина, яка відповідно на підставі рішення суду була оголошена в розшук", - наголосила Гітлянська.

Речник СБУ уточнила, що відповідна інформація опублікована на сайті Міністерства внутрішніх прав України.

Читайте такожДо Києва прибули четверо українців, звільнених з полону бойовиків на Донбасі (відео)

"Справу веде військова прокуратура. Звичайно, ми повідомили військовій прокуратурі, слідчі будуть здійснювати всі необхідні заходи, але щодо запобіжного заходу, щодо подальших дій буде вирішувати слідчий військової прокуратури", - заявила Гітлянська.

Також її запитали, чи будуть проводитися фільтраційні заходи щодо перевірки звільнених українців на предмет співпраці з бойовиками. "У нас є звичайна процедура перевірки, яку ми здійснюємо щодо всіх звільнених перевіряємо, оскільки ми розуміємо, що люди перебували під тиском, їх могли схилити до співробітництва (з бойовиками - УНІАН), але ви знаєте, що у нас, відповідно до Кримінального кодексу, якщо людина добровільно повідомить про те, що її схилили недобровільно, вона буде звільнена від кримінальної відповідальності", - заявила Гітлянська.

"Тому, якщо у хлопців так не дай Боже сталося, є можливість зараз про це заявити й щодо них не буде жодних кримінальних переслідувань", - заявила речник СБУ.

Також вона повідомила, що звільненим заручникам завжди пропонується пройти реабілітацію.

При цьому речник СБУ уточнила, що Великий з трьома іншими звільненими українцями зараз поїде в клініку для обстеження.

Водночас вона зазначила, що Служба безпеки України не веде справу Великого, і тому не має підстав вручати йому підозру. "Але слідчі в курсі, і я думаю, що вони будуть діяти виключно в межах українського законодавства", - сказала вона.