Під СБУ влаштували акцію до роковин з дня нападу / фото УНІАН

У Києві під будівлею Служби безпеки України відбулася акція «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Як передає кореспондент УНІАН, більш як 100 активістів зібралися з закликом вести розслідування щодо загибелі Гандзюк активніше та ефективніше.

Учасники акції написали на тротуарі під будівлею СБУ прізвища осіб, яких вважають також причетними до вбивства Гандзюк, а на завершення акції запалили фаєри.

Читайте такожРічниця смерті Гандзюк: під Головним управлінням поліції в Херсоні палять димові шашки (фото, відео)

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 1 серпня, в центрі Херсона активісти з Херсона, Києва та Одеси взяли участь у масовій акції з нагоди річниці нападу на херсонську активістку, в. о. керуючого справами Херсонської міськради Катерину Гандзюк.

Близько 30 активістів провели протестні акції біля будівлі Головного Управління Нацполіції в Херсонській області, біля будинку Ігоря Павловського (один із фігурантів справи Гандзюк) і біля будівлі, де знаходяться Херсонська облдержадміністрація та Херсонська облрада.

Біля будівлі Херсонської ОДА активісти палили фаєри, кидали петарди, а також писали на стінах будівлі образи на адресу голови Херсонської облради Владислава Мангера (рідні та друзі Катерини Гандзюк вважають його замовником її вбивства), а також на адресу екс-голови ОДА Андрія Гордєєва та екс-заступника голови ОДА Євгена Рищука, яких активісти також вважають причетними до вбивства Гандзюк.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п’ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова.

6 червня суд оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років та 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років ув’язнення. Обвинувачені у пособництві Васянович і Горбунов засуджені до 4 та 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський отримав 4 роки в’язниці.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін, голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній глава Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв та екс-заступник глави ОДА Євген Рищук.

19 червня батько вбитої активістки Віктор Гандзюк на своїй сторінці у Facebook оприлюднив відкритого листа, в якому попросив президента Володимира Зеленського про конфіденційну зустріч з ним та активістами руху "Хто замовив Катю Гандзюк?". Зеленський відповів на лист та погодився зустрітися.

29 липня батько Гандзюк повідомив журналістам про обнадійливу зустріч з президентом України.

"У попереднього президента бракувало політичної волі. Після зустрічі з новим президентом, думаю, що йому у цьому напрямі політичної волі не бракує", - заявив Гандзюк.