Катерина Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року / facebook.com/uakateryna

Журналісти опублікували відео-реконструкцію підготовки до нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, яка базується на офіційних показах засуджених під час допитів та слідчих експериментів.

Відповідне відео опубліковане на каналі "Слідство-Інфо" в Youtube, передає УП.

Зокрема зазначається, що в липні 2018 року організатор нападу Сергій Торбін отримав замовлення від раніше судимого за вбивство Олексія Левіна, побити або облити кислотою Гандзюк.

За 18 днів до нападу, Торбін попросив зробити це чотирьох хлопців з підрозділу розвідки, яким він командував під час війни на сході України.

Він пояснив таке завдання поганим ставленням Гандзюк до АТОшників, а також пообіцяв заплатити. "Так що подумайте. Тому що це баба", - звернувся він до них.

Читайте такожНе вистачало політичної волі. Чи буде при новій владі отримана відповідь на питання: «Хто замовив Катю Гандзюк?»

На що йому відповіли: "Та все гуд, відпрацюємо", після чого Торбін показав підопічним, як виглядає Гандзюк.

Повідомляється, що відома своєю критикою корупціонерів Катерина Гандзюк на той момент працювала радницею мера Херсону, тому щодня їздила у міськраду.

Найняті Торбіном хлопці мали прослідувати за жінкою, щоб дізнатися, де вона живе, проте скоро вони загубили її авто.

Журналісти додають, що стеження тривало і в наступні дні, але щоразу злочинці губили авто Гандзюк, вони виправдовувалися тим, що погано знають Херсон, оскільки всі з різних регіонів України.

За 12 днів до нападу роздратований Торбін взяв адресу активістки у Левіна, а далі передав її виконавцям. Через чотири дні стеження злочинці з’ясували, що Гандзюк на роботу возить водій.

Торбін наказав їм купити нові телефони і користуватися лише ними під час нападу та підготовки до нього. Нападники продовжили стеження, підбираючи момент для побиття, але одного разу їх помітила сусідка Гандзюк. Вони злякалися і вирішили, що побити Катерину без зайвих очей не вийде, після чого разом з Торбіним перейшли до плану "Б" - облити її кислотою.

За 5 днів до нападу вони всі разом поїхали у Каховку, яка за 90 кілометрів від Херсона, де купили сірчану кислоту.

За словами виконавців, саме Торбін розподіляв, хто і що робитиме під час нападу.

Читайте такожПарламент взяв до відома звіт ТСК щодо вбивства Гандзюк та нападів на активістів

Тож, водієм призначив Васяновича, Вишневський мав стежити за виходом Гандзюк і передати сигнал Грабчуку, який і мав вилити кислоту на активістку.

Зазначається, що за кілька днів до нападу Торбін святкував весілля.

За день до нападу, 30 липня вранці група пішла на завдання, але того дня напад не відбувся, бо Гандзюк вийшла не одна, а з чоловіком. Наступного дня жінка була одна.

У день нападу, 31 липня, близько 8.15 ранку Вишневський помітив службове авто активістки, про що повідомив Грабчука. Коли Гандзюк підходила до авто, Грабчук підбіг та вилив на неї кислоту.

Усі виконавці втекли з місця злочину різними шляхами та позбулися спеціальних мобільних телефонів. Пізніше всі зустрілися у будинку поблизу Херсону, де разом мешкали.

Катерина Гандзюк з опіками 40% тіла була доставлена у реанімацію.

Катерина Гандзюк з опіками 40% тіла була доставлена у реанімацію / фото УНІАН

Через 4 дні після нападу виконавці отримали гроші за напад - кожному по 500 доларів. Зокрема, Вишневський, купив за ці гроші новий одяг.

Коли через кілька днів поліція опублікувала відео з Каховки, де купували кислоту, виконавці домовилися про зустріч з Торбіним.

Торбін зібрав усіх на Дніпропетровщині, на базі батальйону, де всі разом колись служили. Він наказав хлопцям мовчати про те, що вони разом зробили.

Невдовзі на цю базу прилетіли правоохоронці. Вишневського та Горбунова затримали.

Через 17 днів після нападу Торбін разом з виконавцем Васяновичем роблять спробу втекти. Для цього вони приїздять додому до Ігоря Павловського, помічника народного депутата, відомого у Херсоні своїми зв'язками з правоохоронцями.

"Вибач, що я його сюди привів з собою, але такі обставини…", - звернувся Торбін до Павловського. На що той відповів: "Нічого, він уже свій".

Згодом Павловського підозрюватимуть у співучасті в організації вбивства, тому саме до нього приїхав Торбін по гроші для втечі. Туди також приїхав і Олексій Левін, який напряму замовляв Торбіну напад на Гандзюк.Він привіз 2 тисячі доларів.

Торбіна та Васяновича затримали того ж вечора на автовокзалі Херсону.

Журналісти наголошують, що через рік після нападу на Гандзюк правоохоронці так і не назвали замовників вбивства. Не технічних, а тих, хто був напряму зацікавлений, щоб активістка припинила свою діяльність.

Відео: Слідство.Інфо

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий вилив на неї сірчану кислоту, вона отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п’ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова.

Читайте також"Вбивці Каті Гандзюк будуть покарані": на стіні Херсонської міськради з'явився мурал, присвячений річниці нападу на активістку (фото)

6 червня суд оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років та 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років ув’язнення. Обвинувачені у пособництві Васянович і Горбунов засуджені до 4 та 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський отримав 4 роки в’язниці.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін, голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній глава Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв та екс-заступник глави ОДА Євген Рищук.

19 червня Віктор Гандзюк на своїй сторінці у Facebook оприлюднив відкритого листа, в якому попросив Зеленського про конфіденційну зустріч з ним та активістами руху "Хто замовив Катю Гандзюк?". Президент Володимир Зеленський відповів на відкритий лист батька вбитої активістки та погодився зустрітися.

29 липня батько Гандзюк розповів журналістам про обнадійливу зустріч з президентом України. "У попереднього президента бракувало політичної волі. Після зустрічі з новим президентом, думаю, що йому в цьому напрямку політичної волі не бракує", - заявив Гандзюк.