Тяжкохворому кримськотатарському активісту Едему Бекірову необхідна термінова допомога / фото Радіо Свобода

У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch вважають, що заарештований в Криму тяжкохворий Едем Бекіров потребує «термінової медичної допомоги і адекватного лікування».

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на правозахисну організацію.

Читайте такожТяжкохворий активіст Бекіров може оголосити голодування - адвокат

Відео дня

«Російські чиновники в Криму мають негайно перевести активіста Едема Бекірова до лікарні для обстеження і лікування», - йдеться в повідомленні правозахисників.

Старший науковий співробітник Human Rights Watch по Європі і Центральній Азії Юлія Горбунова зазначила, що Бекіров тяжко хворий, тому рідні і адвокати побоюються за його життя.

«Він має перебувати в лікарні, де він може отримати адекватну медичну допомогу, а не в камері попереднього ув'язнення», - вважає Горбунова.

Як повідомляв УНІАН, кримінальну справу стосовно Бекірова перенаправили з Київського районного суду в Сімферополі до Красноперекопського районного суду.

30 липня він написав заяву про намір оголосити голодування і відмовитися від прийому ліків на випадок його етапування до Красноперекопська.

Довідка УНІАН. 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінкордоні з окупованих Кримом. Його звинувачують у зберіганні, поширенні та транспортуванні більше 10 кг тротилу і 190 бойових набоїв.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Дочка активіста неодноразово заявляла про погіршення стану його здоров'я.

6 червня 2019 року підконтрольний Кремлю так званий "Київський райсуд Сімферополя" до 12 серпня продовжив арешт Бекірова.

Адвокат Іслям Веліляєв заявив, що тяжкохворий Бекіров може не витримати ще два місяці арешту.

11 червня Європейський суд з прав людини зобов'язав владу РФ негайно помістити Бекірова в лікарню.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова. Він не визнав провину і повністю підтвердив свої показання, раніше надані в ході слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував у той час, коли нібито "передавав вибухівку і боєприпаси".

25 червня адвокат кримскоатарського активіста Олексій Ладін повідомив, що Бекірова вивозили до лікарні, де взяли аналізи крові внутрішньовенно і з пальця (для перевірки рівня цукру), а також до кардіоцентру на консультацію до кардіолога. Адвокат зазначив, що кардіолог оцінив ступінь ризику здоров'ю Бекірова як "дуже високий".

10 липня ЄСПЛ ухвалив нове рішення у справі Бекірова, яким конкретизував своє попереднє рішення від 11 червня. Згідно з новою заявою ЄСПЛ (адресованою уряду Російської Федерації), незалежні і спеціалізовані лікарі мають провести медичне обстеження і в підсумку підготувати окремі, докладні висновки щодо кожної з проблем зі здоров'ям у Бекірова.

Відповідні медичні висновки мають також вказати, чи є медична допомога, яку на даний момент надають Бекірову, адекватною його проблемам зі здоров'ям, а також чи підходить для останнього як запобіжний захід утримання у в'язниці.

16 липня Ладін повідомив, що лікарі медико-санітарної частини СІЗО не приймають ліки, передані Бекірову рідними.

22 липня стало відомо, що Бекіров не встає з ліжка через защемлення нерва в хребті.

23 липня Ладін заявив, що "суддя" Олександр Вороной направив кримінальну справу стосовно Бекірова для розгляду по суті до "Красноперекопського районного суду Криму", який знаходиться на відстані 123 кілометри від Сімферополя, де зараз утримують активіста.

Ладін назвав дане рішення абсурдним, а доводи суду неспроможними, і заявив, що захист вже оскаржив рішення. Він також зазначив, що питання територіальної підсудності в даному випадку є принциповим, тому що безпосередньо загрожує здоров'ю і життю Бекірова.