Сьогодні - роковини початку депортації українців з післявоєнної Польщі / uinp.gov.ua

Сьогодні 75 роковини початку депортації українців з Польщі до УРСР.

Як повідомляє Український інститут національної пам'яті, сьогодні вперше на державному рівні вшановують роковини депортації.

Читайте такожУ Львові вшанували 70-ті роковини трагічних подій операції "Вісла"

Відео дня

Торік Верховна Рада України встановила другу неділю вересня Днем пам’яті примусового виселення автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках.

В ті роки примусово виселили близько 700 тис. осіб.

Західний кордон СРСР був визначений без врахування етнічного розселення українців та поляків. Тож комуністична влада вирішила полагодити це, просто насильно переселивши людей із їхньої батьківщини.

9 вересня 1944 року в Любліні СРСР та Польща уклали угоду про «взаємний обмін населенням». Виганяли українців з Польщі, а поляків з України.

Як повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, «добровільне переселення» з «рівноцінним відшкодуванням майна» обернулося колгоспним рабством, голодом та злиднями, роками принижень та поневірянь без права повернення на рідні землі».

Державні заходи до 75-річчя від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини організовує Інститут національної пам’яті.

Так, у понеділок, 9 вересня відбудеться відкриття виставки «Вигнання», круглий стіл на тему: «Відновлення національної пам’яті про злочин тотального виселення українців–автохтонів з історичних земель», мітинг-реквієм та молебень біля Пам’ятного хреста жертвам Голодомору та політичних репресій в Україні.

Також відбудеться пам’ятна академію за участю представників державної влади, духовенства, ЗМІ, делегацій товариств депортованих українців.

Івано-Франківський академічний обласний музично-драматичний театру імені Івана Франка у Києві покаже драму-концерт «Вигнані з Раю».