Грунт знищив значну частину середніх та мілких кісток / Фото історико-патріотичного об`єднання «Пошук»

На Житомирщині пошуковці виявили раніше невідому братську могилу солдатів, які загинули у 1941 році.

Як повідомляється на Facebook-сторінці історико-патріотичного об`єднання «Пошук», 7 вересня пошуковці проводили польові роботи у Бердичівському районі на місцях боїв 1941 року. За день було знайдено останки 12 солдатів.

"7 вересня група «Пошук» відпрацювала інформацію від наших друзів з Бердичева про знайдених солдатів. Місце робіт: приватні садиби жителів села Бердичівського району. У першій ямі було встановлено місце масового поховання солдатів, які загинули в липні 1941-го року. У ямі знаходились розбиті останки 11! (одинадцяти) солдатів», - йдеться у дописі.

Відео дня

Читайте такожПоблизу Житомира виявили останки 29 людей, закатованих чекістами

За інформацією пошуковців, солдати лежали один на одному в хаотичному порядку. Місцевий ґрунт знищив значну частину середніх та мілких кісток.

«Перед тим як скинути в яму - з солдатів були зняті: ремені, військова амуніція, каски, протигази та інше. При них було знайдено: трофейну німецьку флягу, 3 котелка, 2 кружки, 2 ложки, залишки шинелей, компас, значок "Ворошиловський стрілець", фурнітура. При солдатах не було жодного смертного медальйону», - додають пошуковці.

У другій ямі виявили останки ще одного солдата, який загинув у липні 1941-го року.

При ньому знайшли алюмінієву флягу, саперну лопатку,  дзеркальце, залишки газети та медальйон. Стан медальйону  не залишив воїну жодного шансу бути встановленим. Лежав солдат  на стежці,  по якій господиня  ходила більше 70-и років.

Загалом,  за виїзд було піднято останки 12 солдатів. «Всі воїни залишаться назавжди невідомими», - зазначили пошуковці.

Як повідомляв УНІАН, 17 серпня у Новоград-Волинському районі Житомирської області пошуковці виявили останки трьох солдатів, які загинули у 1941 році. Ще раніше у липні цього року на території села Шумськ Житомирської області пошуковці виявили останки 29 людей, закатованих чекістами в період становлення радянської влади.