Ілюстрація / REUTERS

Під час пошуку роботи важливо заздалегідь визначити свою ціну на ринку праці, і вже виходячи з цієї суми домовлятися про майбутню зарплату.

Про те, як оцінити свої професійні навички і як "торгуватися" з роботодавцем на співбесіді, розповіла експерт з працевлаштування, HR-фахівець Валентина Бардадим, передає «Обозреватель».

Читайте такожПобільшало українців, які хочуть залишитись у Польщі й працювати за гарну зарплату – дослідження

Відео дня

В першу чергу Бардадим порадила вивчити дані сайтів з працевлаштування, вакансії того ж рівня, в яких вказана заробітна плата, а також поспілкуватися зі знайомими та колегами, які працюють в цій сфері.

"Тобто оцініть, скільки ваш досвід роботи коштує на сьогоднішній момент на ринку і зробіть плюс-мінус зріз: який рівень зарплати можна вимагати", – зазначила вона.

Експерт уточнила, що близько 70% роботодавців, які шукають співробітників середньої ланки, не приховують рівень оплати. Не "висвічують" тільки топові позиції, які можуть вважатися комерційною таємницею.

"Можна безпосередньо запитати, який у компанії бюджет (на ту чи іншу вакансію. – Ред.) ... Але вам не завжди дадуть відповідь. Тому треба відштовхуватися від ринку", – пояснила Бардадим.

"Але якщо у вас є запит на те, щоб ваша робота гідно оплачувалася, це потрібно проговорити", – наголосила HR-фахівець.

Вона також поділилася способом "натякнути" на більш високу зарплату на співбесіді з роботодавцем або рекрутером.

"Коли приходить кандидат і починає викладати на стіл ключі від мерса, дорогий телефон та інші такі речі – то я розумію, що він буде дуже круто себе продавати", – зізналася Бардадим.

За її словами, такий сигнал означає "дайте мені більше". "Я це розумію. І в такому випадку кажу: "Покладіть це назад, і давайте обговоримо", – розповіла експерт.