Правозахисники оприлюднили звернення Бекірова / фото телеканал ATR

Кримськотатарський активіст Едем Бекіров, визволений з російського полону в рамках обміну утримуваними особами, заявив, що кримські татари повинні боротися з подвійною силою, щоб всі політв'язні повернулися додому.

Про це активіст заявив у відеозверненні на зустрічі громадського об'єднання "Кримська солідарність".

Читайте такожСенцов: готовий навіть потиснути руку Путіну заради звільнення українських політв'язнів

Відео дня

Бекіров зазначив, що буде робити все, що в його силах, і всіляко допомагатиме кримським татарам, зокрема політв'язням.

"Вони принесли чистоту нашого народу навіть в ті каземати, в яких вони знаходяться. Вони донесли всьому світу, що кримськотатарський народ чистий, добродушний, миролюбний, без агресії або терористичних ухилів, в яких нас хочуть звинуватити", - сказав він.

Звільнений активіст висловив підтримку рідним політв'язнів кримських татар і українців. "Треба боротися тепер з подвійною силою, щоб всі наші хлопці повернулися додому. Хлопці, які сьогодні сидять, показали приклад всім кримським татарам, що не треба боятися нічого, треба виходити на суди. Адже це неймовірна сила. Вони (російська окупаційна влада - УНІАН ) бояться нас, а не ми їх. Вони бояться ось цих хлопців, бо вони їх не зламали і не зможуть зламати ніколи", - наголосив Бекіров.

Як повідомляв УНІАН 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінкордоні з окупованим Кримом. Його звинуватили у зберіганні, поширенні та транспортуванні понад 10 кг тротилу і 190 бойових набоїв.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Європейський суд з прав людини вимагав від влади РФ госпіталізувати Бекірова, а також забезпечити необхідні медичні обстеження і допомогу, проте російські тюремники утримували його в СІЗО.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова. Він не визнав провину і повністю підтвердив свої показання, надані під час слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував тоді, коли нібито "передавав вибухівку і боєприпаси".

7 вересня в рамках обміну утримуваними особами Бекіров повернувся в Україну. У РФ він залишається в статусі обвинуваченого.

10 вересня в Києві Бекірову провели операцію на серці.