Відповідну справу щодо Гаврилової закрили через скасування покарання за незаконне збагачення / фото УНІАН

Вищий антикорупційний суд закрив справу про незаконне збагачення екс-голови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової через втрату чинності відповідної статті Кримінального кодексу.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, таке рішення ухвалила сьогодні колегія суддів ВАКС.

Судді під час розгляду питання про можливість призначення до розгляду обвинувального акту стосовно екс-голови Держаудитслужби погодилась з позицією прокурора САП та постановили ухвалу про закриття кримінального провадження у частині, що стосується обвинувачення за ч. 3 ст. 368-2 ККУ (незаконне збагачення), у зв’язку з визнанням неконституційною вказаної норми кодексу.

Відео дня

Читайте такожДепутати схвалили в першому читанні законопроект про незаконне збагачення

З метою додержання передбаченого законом права учасників провадження на апеляційне оскарження цієї ухвали, за відповідною заявою сторони захисту судді ВАКС оголосили перерву в засіданні.

Водночас у прес-службі САП додали, екс-голова Держаудитслужби продовжує обвинувачуватись у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 ККУ (умисне недостовірне декларування).

Дата наступного судового засідання буде повідомлена додатково.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів у грудні 2015 року призначив Гаврилову головою Держаудитслужби, 29 вересня 2019 уряд звільнив Гаврилову з цієї посади.

23 січня 2018 року детективи НАБУ повідомили їй про підозру у незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації (ч.3 ст.368-2, ст.366-1 Кримінального кодексу України).

За версією детективів, Гаврилова впродовж 2015-2017 років отримала у власність активи на загальну суму майже 10 млн грн, законність підстав набуття власності не підтверджена доказами, а їхня вартість значно перевищує законні доходи посадовця.

Також, на переконання слідства, голова Держаудитслужби внесла завідомо недостовірні відомості до щорічних е-декларацій за 2015 (понад 2,86 млн грн) та 2016 роки (понад 4,67 млн грн). Слідство вважає, що посадовець вдалася до таких дій умисно, ймовірно, з метою приховування від відповідних державних органів та громадськості свого реального майнового стану та всього наявного у неї та членів її сім’ї майна.

Під час обшуку у Гаврилової знайшли золоті зливки. Посадовець заявила, що ці зливки їй подарували родичі. Також прокурор заявляв, що слідчі перевірять обставини придбання нею квартири.