Співробітники медсанчастини вже більше року не надають результатів обстеження ні Дудці, ні його адвокату / Соцмережі

У засудженого у "справі українських диверсантів" Володимира Дудки погіршився стан здоров'я після етапу з Москви до Сімферополя.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на сина Дудки Іллю Кавернікова, який відвідав батька в СІЗО №1 Сімферополя.

Читайте такожЗасуджених в Криму українців Дудку і Бессарабова доправили до СІЗО Сімферополя

Відео дня

"Сьогодні (20 листопада - УНІАН) побачився з татом вперше за три з половиною місяці. Медичної допомоги від адміністрації СІЗО він не отримує. У нього хронічні болі в животі, після етапу підвищився тиск. Останній раз, коли вимірювали, тиск був 160 на 100. Каже, що переніс етап лише завдяки лікам, які ми йому передаємо", - сказав він.

За словами Кавернікова, його батько і ще один засуджений у цій справі Олексій Бессарабов провели на етапі з Москви до Сімферополя близько місяця, а під час етапу бували випадки, коли в розрахованих на 20 осіб камерах містилося по 50.

Він також зазначив, що, ймовірно, наступного тижня його батька і Бессарабова етапують з Сімферополя в колонії суворого режиму для відбування покарання.

Син Дудки підкреслив, що адвокати довгий час домагаються від адміністрації СІЗО результатів медичного обстеження, які необхідні для призначення точного лікування, але співробітники медсанчастини вже більше року не надають результатів обстеження ні Дудці, ні його адвокату.

У зв'язку з цим Каверніков звернувся до "прокуратури" в окупованому Криму, однак там відповіли, що дії співробітників СІЗО, які не видають на руки результати медичного обстеження, є законними.

Як повідомляв УНІАН, кримчан Володимира Дудку, Олексія Бессарабова і Дмитра Штиблікова затримали 9 листопада 2016 року в окупованому Росією Севастополі. Їх звинуватили в підготовці диверсії організованою групою і зберіганні зброї.

16 листопада 2017 року так званий "Севастопольський міський суд" засудив Штиблікова до 5 років колонії суворого режиму після того, як він уклав досудову угоду зі слідством, тобто визнав свою вину.

Дудка і Бессарабов повністю заперечують свою вину. 4 квітня 2019 року так званий "Севастопольський міський суд" засудив їх до 14 років позбавлення волі кожного, а також призначив штрафи.

10 жовтня 2019 року Дудку і Бессарабова доставили в московський СІЗО "Матроська тиша" для участі в судовому засіданні.

15 жовтня Верховний суд Росії відхилив скаргу захисту і залишив чинним Дудці та Бессарабову.

16 жовтня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала свою російську колегу Тетяну Москалькову посприяти проведенню медичного обстеження і лікуванню Дудки. За словами адвоката, у нього погіршується стан здоров'я, зокрема, йдеться про виразку, яку в умовах пенітенціарної установи не лікують.

23 жовтня син Дудки Ілля Каверніков заявив, що його батька і Бессарабова етапували з московського СІЗО «Матроська тиша» в окупований Сімферополь, а 18 листопада їх доставили в сімферопольське СІЗО.