9 корпус Олександрівської лікарні та житловий будинок по вул. Мар'яненко, 14 може зсунутися та просто впасти з 18-метрової висоти. Усе через аварійний Кловський схил, про небезпеку зсуву якого неодноразово наголошували фахівці  ДП НДІБК та спеціалісти КП СУППР.  Споруди можуть зсунутися та просто впасти з 18-метрової висоти, йдеться у сюжеті ТСН.

Роботи з укріплення схилу та реконструкцію міської зливової каналізації на території лікарні, з боку вулиці Мечникова ТОВ “Будінформ” розпочали ще рік тому, але наразі через неправомірне  рішення Київради все призупинено. 

Інженер ТОВ “Будінформ” Антон Качмазов оцінює зроблену роботу. Він розповідає, аби Кловський схил не сунувся в його основі встановлено 70 25-тиметрових бетонних паль. Тепер ці колони слід закріпити спеціальними розпірками, інакше конструкція зруйнується.

"Те, що зараз припинили і заборонили спорудження підпірної стінки та реконструкцію зливової каналізації, дуже чревате наслідками. Ті палі, які вже зробили, вони можуть обвалитися вниз на вулицю Мечникова. Роботи терміново необхідно продовжувати. Якщо це не зробити негайно, то все може закінчиться техногенною катастрофою", - каже фахівець.

Кловський схил аварійно-небезпечний уже багато років. Утім, у місцевому бюджеті завжди бракувало грошей на його укріплення.

Відремонтувати пагорб власним коштом узявся приватний забудовник ТОВ “Будінформ”, але за умови, що після ремонтних робіт тут з’явиться нове житло для киян. Він отримав усі необхідні дозволи. Проведено безліч експертиз. За рік зроблена повна реконструкція дощової каналізації. Для цього прокладені тунелі й труби, через які тепер безпечно виводяться всі ґрунтові та дощові води зі схилу. Лише після цього почали будувати опорну стіну. На всі роботи витрачено понад 80 мільйонів гривень.

У серпні цього року в забудовника сплив строк оренди цієї земельної ділянки. За законом, упродовж місяця Київрада має або поновити цю угоду, або скасувати. Утім, ні того ні іншого не відбулось, а тому угода подовжилась автоматично, розповідає представниця забудовника. 14-го листопада на сесії Київради ухвалили рішення відмовити забудовнику в подовжені терміну оренди земельної ділянки.

"До цього рішення є висновок управління правового забезпечення Київради, в якому написано, що рішення не пройшло процедури і воно не може навіть бути розглянуте, навіть внесене на порядок денний", - пояснила Наталія Дюнкова.

ТОВ “Будінформ” таким рішенням здивовані, бо законних підстав для скасування договору-оренди немає Наразі рішення Київради оскаржується в суді. 

Крім того,  на початку цього року Постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА під головуванням заступника міського голови Петра Пантелєєва, зобов’язала усіх орендарів земельних ділянок Кловського Яру  вжити негайних заходів з укріплення схилів. 

У КМДА підтверджують, що справді пропонували забудовникам провести укріплювальні роботи. Про проблему знають, відстежують її і найближчим часом хочуть провести додаткові обстеження території.

Поки ведуться роботи з укріплення схилу та реконструкції міської зливової каналізації, технологічний транспорт для виконання цих робіт тимчасово прямує через територію Олександрівської лікарні. Через це забудовник ТОВ “Будінфом” уже відновив дороги в лікарні, зробив реконструкцію брами та зобов’язується відремонтувати аварійні корпуси. Щоправда, в разі непоновлення можливості завершити проект, усі ці плани під загрозою.