У новорічно-різдвяний період активізуються шахраї / фото УНІАН

З наближенням новорічних свят все більше зустрічається різних розводів. Шахраї, заманюючи знижками, обкрадають своїх жертв до останньої нитки.

Про це йдеться в сюжеті програми "Гроші".

Читайте такожШахрайство в інтернеті. Як аферисти розводять довірливих українців на гроші й оголені фото та відео

Купити подарунки дешево й не виходячи з дому – така нині реальність мільйонів українців. Проте економія часу і грошей може обійтися дуже дорого, а замість подарунків під ялинку можна отримати зіпсований настрій.

Саме так вийшло у Анастасії, яка хотіла зробити сюрприз доньці – купити іграшкову кухню. Вона перерахувала гроші на вказаний рахунок, однак кухні так і не отримала.

Журналісти вирушили за адресою власниці картки, на яку Анастасія відправила гроші. Така собі Ольга, як виявилося, живе не там, а в сусідньому під’їзді. Зрештою, почувши, що її запитують, жінка сама виходить. Ольга визнає, що має стосунок до шахрайського бізнесу. Також вона заявляє, що знає про людей, які організовують цілі піраміди, отримуючи з виконавців 50% прибутку. Дівчина переконує, що ступила на шахрайську доріжку після схиляння до цього її знайомої. І пішла вона на все це, як пояснює, заради дитини, яку виховує сама.

Між тим, кібершахраям вдалося вкрасти у українців за минулий рік 200 млн гривень. У гонитві за економією українці  втрачають пильність і це перша помилка онлайн-шопера.

За словами експерта з кібербезпеки Віталія Якушевича, онлайн-бандити зламують психологію людини. Він радить ніколи не робити передоплату, адже дуже висока ймовірність того, що йдеться про шахрайство. У ВГО "Союз споживачів України", своєю чергою, радять вимагати у продавця чек.