Ілюстрація / REUTERS

Соціологічна асоціація України закликає уряд знайти можливість для проведення перепису населення відповідно до міжнародних стандартів та Рекомендацій Конференції європейських статистиків з проведення переписів населення і житлового фонду 2020 року.

Про це йдеться у оприлюдненому Київським міжнародним інститутом соціології зверненні Соціологічної асоціації до уряду щодо можливого скасування перепису населення у 2020 році.

Читайте такожВ Україні стартував пробний перепис населення

Відео дня

Соціологи зауважують, що уряд планував проведення перепису населення України у 2020 році, на що в бюджеті були виділені кошти. Крім того, у рамках підготовки до перепису вже здійснюється пробний перепис у Києві та в одній з ОТГ на Київщині.

«Але із заяв міністра Кабінета міністрів Дмитра Дубілета стало відомо, що з метою економії ресурсів перепис планується скасувати, а замість нього вже в цьому році буде здійснена швидка оцінка чисельності населення за допомогою баз даних мобільних операторів, регістрів населення і калібруючих соціологічних досліджень», - зазначається у зверненні.

У цьому зв’язку у Соціологічній асоціації заявили, що вітають проведення швидкої оцінки кількості населення України.

«Водночас, оцінка чисельності населення може бути гарним доповненням, але не може бути заміною перепису населення», - наголошується у зверненні.

Фахівці звертають увагу на те, що, по-перше, під час перепису збирається взаємопов’язана інформація про населення та житловий фонд, яка характеризує структуру домогосподарств, національний, мовний, сімейний склад населення, зайнятість, джерела прибутку, надає можливість мати ці характеристики на рівні окремих територіальних одиниць. Ці дані, пояснюють соціологи, потрібні для планування соціально-економічного розвитку територій та країни, планування соціальної інфраструктури (в т.ч. закладів дошкільної, шкільної, професійної та вищої освіти тощо), регулювання розвитку ринку праці, боротьби з бідністю, розробки мовної політики, планування роботи ЗМІ тощо.

«По-друге, уряд мотивував скасування перепису консультуванням з міністрами. Але перепис потрібен не тільки уряду, але й управлінцям обласного, районного, міського рівня. Він потрібен бізнесу (оцінка людського капіталу для інвестицій, маркетинг своїх товарів, планування), банківській сфері, фондам, громадським організаціям, науковцям та ін. Перепис має забезпечувати базовою інформацією державу в цілому, а не тільки міністрів», - наголошується в зверненні.

Крім того, зазначають фахівці, «унікальною перевагою перепису є те, що він представляє весь статистичний всесвіт, аж до найменших географічних одиниць країни».

«У поясненні міністра Дубілета сказано, що за необхідності можна буде знайти інші джерела інформації, бази даних чи провести соціологічні дослідження. Така необхідність існує вже давно, але проводити соціологічні дослідження, що репрезентативні для всіх областей, районів, міст і ОТГ просто нереально», - заявили в асоціації.

Соціологи наголошують, що Україна є однією з небагатьох країн, яка майже 20 років не проводить перепис населення.

«Ми розуміємо зацікавленість уряду в економії коштів, цілком можливо, що перепис можна зробити дешевшим (наприклад, мати довгу і коротку форму і використовувати довгу форму лише в кожному п’ятому домогосподарстві; закупити не 100 тисяч планшетів, а 25 тисяч і подовжити час проведення перепису тощо). Але скасування повного перепису населення теж має багато негативних (в тому числі фінансових) наслідків, які можуть призвести до набагато більших втрат», - заявили в Соціологічній асоціації.

Звернення ухвалено на засіданні правління Асоціації 10 грудня.