Український дипломат переконаний, що дискусії у цій сфері мають відбуватися на рівні істориків та експертів / city-adm.lviv.ua

Посол України в Ізраїлі Геннадій Надоленко на зустрічі в Міністерстві закордонних справ Ізраїлю заявив про контрпродуктивність дискусії стосовно діячів Організації українських націоналістів (ОУН) та Української повстанської армії (УПА).

Про це повідомляє посольство України в Державі Ізраїль у Facebook.

"9 січня посол України в Ізраїлі Геннадій Надоленко у ході зустрічі в МЗС довів до ізраїльської сторони позицію щодо контрпродуктивності публічної дискусії, яка проводиться послом Ізраїлю в Україні Джоелєм Ліоном щодо внутрішніх питань української політики, зокрема, в контексті спільної заяви послів Ізраїлю та Польщі в Україні від 2 січня 2020 року", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожFacebook забанив допис Уляни Супрун про Бандеру

Посол України наголосив, що "відродження та збереження національної пам'яті українського народу є одним із пріоритетних напрямів державної політики України".

За його словами, дискусії у цій сфері мають відбуватися на рівні істориків та експертів.

Як повідомляв УНІАН, 2 січня посли Польщі та Ізраїлю в Україні Бартош Ціхоцкі і Джоель Ліон висловили занепокоєння щодо вшанування в Україні пам’яті діячів ОУН та УПА. Дипломати наголосили, що діяльність членів ОУН-УПА треба назавжди засудити.

«З великим занепокоєнням та сумом ми зауважили, що представники влади різних рівнів України, у тому числі Львівська обласна рада та Київська міська державна адміністрація й досі відзначають історичні події та їхні постаті, які потрібно раз і назавжди засудити», - наголосили посли.

В їхній заяві йшлося про те, що 24 грудня 2019 року Львівська облрада прийняла постанову, спрямовану на виділення державних коштів у 2020 році на вшанування пам’яті «нацистського колаборанта» Андрія Мельника, а також «ксенофобського, антисемітського та антипольського письменника» Івана Липи та його сина Юрія Липи, який є творцем «расистської теорії української раси».

Крім того, посли заявили, що 1 січня 2020 року КМДА на своїй будівлі виставила банер із портретом Степана Бандери.

8 січня Міністерство закордонних справ України викликало посла Польщі Бартоша Ціхоцького через заяву про діячів Організації українських націоналістів та Української повстанської армії.